5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőMegmenekülhet a pécsi gyerektaxi, az önkormányzat és vállalkozók is segítenek

Megmenekülhet a pécsi gyerektaxi, az önkormányzat és vállalkozók is segítenek

Veszélybe került az az egyedülálló gyerektaxi-szolgáltatás, mely sok pécsi család életét könnyítette meg az utóbbi két évben. Lejár ugyanis a pályázat, melynek keretéből eddig finanszírozták a gyermekek szállítását. Szerencsére azonban sokan – többek között helyi vállalkozók és a város önkormányzata is – beálltak a támogatók sorába, így jó eséllyel továbbra is működhet a szolgáltatás. 

Közel egy hónappal ezelőtt indult az az adománygyűjtés, mellyel a gyerektaxit megálmodó és működtető Pécsimami Közhasznú Egyesület megmentené a szolgáltatást. Mivel mindeddig bérelték a kicsiket szállító mikrobuszt, ami nagy költségekkel járt, most azt tűzték ki célul, hogy saját járműre tesznek szert. Sokan reagáltak a segítségkérésre, amiről november 12-én sajtótájékoztatón többet tudhattak meg az érdeklődők.

A sajtóeseményen kiderült, hogy a pécsi Via Markt boltokat üzemeltető vállalkozó felajánlotta, kedvezményes áron – 2.990.000 forintért – vásárolhat meg tőle egy kilenc személyes kisbuszt az egyesület.

Szintén segítséget kaptak a műszaki karbantartáshoz. Az autó díjmentes szervizelését felvállaló Amreinracing Kft. ügyvezetője Amrein Tamás az eseményen elmondta: három kisgyermek édesapjaként ő is tudja, milyen nehéz sokszor összeegyeztetni a gyerekek ide-oda szállítását és a család minden más ügyes-bajos dolgát, így azonnal a szolgáltatást nyújtó egyesület segítségére sietett, mikor hallotta a hírt, hogy talán nem fogják tudni folytatni azt.

A rendezvényen Bognár Szilvia alpolgármester is részt vett, aki elmondta, korábban gyes-en lévő anyukaként személyesen is dolgozott már az egyesülettel, így megtapasztalhatta annak csodálatos munkáját és a bajban azonnal a tettek mezejére lépett.

Mint azt Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil tanácsnoka elmondta, a városvezetés civil keretéből 1.600.000 forinttal támogatja a gyerektaxit. Kővári János önkormányzati képviselő pedig saját képviselői keretéből ajánlott fel 100 ezer forintot.

Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület vezetője elmondta, mindezzel a támogatással körülbelül 900 ezer forint hiányzik még ahhoz, hogy a gyerektaxi működése biztosított legyen.

Emellett bejelentette, ahogy tavasszal is segítettek a koronavírus miatt bajbajutottakon, ha most sikerül a járművásárlás, tervezik egy ingyenes karanténjárat beindítását azok számára, akik fertőzöttségük okán nem hagyhatják el otthonukat és nem tudják megoldani a bevásárlást, a gyógyszerbeszerzést, és a többit.

Bognár Szilvia kérdésre elmondta, amennyiben a tavaszihoz hasonló igények merülnek fel Pécsett, lehetséges, hogy a pécsi önkormányzat is újraindítja az idősek segítésére kidolgozott PAPI-programot.

Videó az eseményről ITT.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő