12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMegszűnt az eljárás a hajléktalannal szemben

Megszűnt az eljárás a hajléktalannal szemben

Pénteken megszüntették az eljárást annak a hajléktalannak az ügyében, aki először állt életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértése miatt Pécsett bíróság előtt.

A Pécsi Járásbíróság Mint Központi Szabálysértési Bíróság pénteken először tárgyalt olyan ügyet, amelynek érintettje egy olyan hajléktalan volt, aki az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértésének gyanúja miatt került bíróság elé. (A jogszabály-változásról korábban már írtunk, cikkünkből az is kiderül, hogy Pécsett minden hajléktalannak lenne a feje felett szállás, több százan kaphatnak az intézményrendszerben fedelet. Korábbi cikkünk ITT olvasható.)

A tárgyaláson, amely nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott, a rendőrség képviselője vázolta az esetet: Gy. I. középkorú, hajléktalan férfit két napja, éjjel találták meg a rendőrök Uránvárosban: egy padon, majd a pad mellé leesve aludt, ittasan. A rendőrök azt állapították meg, életvitelszerűen használja a közterületet, és maga is azt közölte, nem veszi igénybe az ellátórendszert. Korábban már 3 alkalommal figyelmeztették, így a jogszabályok szerint előállították. A fogdában megfürdették, ruhát és ellátást kapott.

Szabadon távozhatott a bíróságról

A hajléktalan férfi elmondta, vagyontalan, holmija a Támasz Alapítvány raktárában illetve egy kis, használatra kapott faházban van. Elmondása szerint beteg, legalább egy éve az utcán él, a Támasz éjszakai szállását nem szereti, ritkán veszi igénybe, nyaranta a Páfrány utcai kiserdőben, télen a fabódéban alszik. A kérdéses estén egy cimborája születésnapját ünnepelték. Védője hosszasan ecsetelte az ügy részleteit, hivatkozott nemzetközi emberi jogi egyezményekre, arra, hogy az Alaptörvény szerinte ellentmondásokat tartalmaz az ügyben, és arra kérte a bíróságot, szüntesse meg az eljárás vagy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Utóbbit a bíróság már a tárgyaláson elutasította, azonban Gy. I. ellen az eljárást megszüntette. Az indoklás szerint minden ilyen eset más és más, egyedi szempontokat kell mérlegelni. Jelen esetben, mivel az eljárás alá vont személy használhat egy fabódét, így van tartózkodási helye, azaz a bíróság szerint a közterület életvitelszerű használata nem valósult meg. Az ítélet jogerős.

Kisebb tüntetés volt a bíróság közelében

A bírósági tárgyalás előtt az utcán a Város Mindenkié Pécs aktivistái tartottak kisebb tüntetést, amelyen több ismert pécsi balliberális ellenzéki is megjelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő