16 C
Pécs
vasárnap, május 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldMegugrott az öngyilkossági kísérletek száma a járvány alatt

Megugrott az öngyilkossági kísérletek száma a járvány alatt

A lezárások és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárulhatott a helyzet romlásához.

Nemcsak a befejezett öngyilkosságok, hanem a kísérletek száma, és a depressziós tünetek száma is emelkedett – mondta el az RTL kérdésére a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Lázár András Bence pszichiáter.

A szakértő hozzátette: a járványnak kettős hatása volt, a lezárások miatt nem csak nőtt az öngyilkossági kísérletek száma, az egészségügyi rendszer átstrukturálása miatt „beszűkült a pszichiátriai ellátás”, jobban magukra vannak hagyva a mentális betegek. Márpedig az elkövetők mintegy kétharmada küzd valamilyen mentális betegséggel.

Mivel Magyarországon nincs szuicid-nyilvántartás, tudományos közleményekre, és a KSH adataira lehet hagyatkozni – ismertette a pszichiáter –, kiderült, a karantén a serdülő korosztályt (a 15–19 éveseket) viselte meg a legjobban, megugrottak náluk a depressziós tünetek.

Emellett nőtt az alkoholfogyasztás is, ami az öngyilkossági számokat is „magával húzza”, a szakember szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az öngyilkosság-megelőzésnek, főleg az iskolákban.

Mint írja a lap, a kísérletek számáról nem, de a véghez vitt öngyilkosságok számáról közöl adatokat a KSH is. Ezek szerint 2020-ban jelentősen, mintegy tíz százalékkal többen követtek el öngyilkosságot, mint 2019-ben.

Ezzel egy évtizedek óta csökkenő trend tört meg.

Az RTL a mentőknél is érdeklődött arról, mit tapasztalnak, de azt írták, „nem áll módjukban válaszolni”.

[su_box title=”Van segítség!” style=”glass” box_color=”#f59387″ radius=”2″]Krízishelyzetben ingyenesen hívhatjuk 0–24 órában a 116-123-as vagy a 06 80 810-600-as telefonszámot, illetve e-mailt is írhatunk a [email protected] vagy az [email protected] címre, a lelkisegély-szolgálat 72 órán belül válaszol ezekre.[/su_box]

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő