23 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálMellár Marxot éltette, Gyurcsányt tanította, most együtt tüntet vele

Mellár Marxot éltette, Gyurcsányt tanította, most együtt tüntet vele

Bár Mellár Tamás a 90-es években az MDF tagja lett és a Fidesz háza táján is megfordult – és még néhány párt körül –, kiderült, hogy a rendszerváltás előtt nem sokkal még újságcikkben éltette a kommunizmus atyját. Abban az évben és hónapban, amikor besúgók, párttitkárok verték szét az óvatosan ellenzéki Dialógus-csoportot a pécsi egyetemen. 

Gyurcsány itt, Gyurcsány ott

A hétvégén Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével együtt tüntetett az Orbán-kormány ellen Mellár Tamás, az MSZP-P-frakciószövetség politikusa.

Mellár egészen régóta ismeri Gyurcsányt, hiszen még a Pesty Fekete Doboznak is beszélt arról, hogy amikor a diákja volt a 80-as években, akkor a vizsgaidőszakban odaszóltak a pártbizottságból, hogy az elvtárs figyeljen oda rá.

Miközben a Parlamentben a szocialistákkal közös frakciószövetségben ülő Mellár arról beszél, hogyha „politikai akcióról van szó, akkor a mostani kormány rosszabb, mint a kommunista kormányok voltak a 70-es és 80-as években”, addig a kommunizmus idején még Marxot dicsőítette.

A marxizmus a biztos pont 

Egy újságarchívum tanúsága szerint ugyanis Mellár 1983-ban három baloldali közgazdásszal közösen méltatta – amikor már nem volt kötelező – Marx érdemeit a megyei lapban.

Mint írta, a marxizmus mindenképpen hasznos volt számára, „mert a dolgok kaotikus zűrzavarában mindig megvethettem a lábam egy szilárd ponton”. Sőt, úgy látta, hogy

„nagy jelentőségű történelmi tett volt a Marx elméletére épülő munkásmozgalom győzelme”.

Majd a kommunizmus atyját védve Mellár kijelenti, hogy a „napi politikai aktualitások nyomása alatt sokszor durván leegyszerűsítették a nagy körültekintéssel és árnyaltan megfogalmazott marxi tételeket”, és olyan folyamat indult meg, „ami nem volt kedvező a marxi eszmék továbbélésének szempontjából”. Sajnálja, hogy a „mai egyetemi ifjúság egy része idegenkedik a marxizmustól”, de még javaslatot is tesz arra, hogy mit is kellett volna tenni, hogy ne így legyen.

Végezetül leszögezi, hogy „sokak véleményét sűríti össze a szólás:

Marxot nem idézgetni kell, hanem folytatni”.

Érdekesség, hogy éppen 1983 áprilisában verték szét a pécsi egyetemen formálódó – óvatosan ugyan, de ellenzéki – csoportosulást, a Dialógust párttitkárok, besúgók és az Index.hu tudósítása szerint Gyurcsány Ferenc kari KISZ-titkár közbenjárásával.

Amikor szerinte még Gyurcsány volt a diktátor

Az MSZP-P mostani politikusa 2007 márciusában – akkor éppen fideszes képviselőként – még aláírását adta ahhoz a Csoóri Sándor által jegyzett nyílt levélhez, amelyben Gyurcsány Ferenc kormányának intézkedéseit az „1919-es proletárdiktatúra gaztetteihez” hasonlította a költő. Mondván, ha a terror áldozatainak számát összevetik az akkori kormány által hozott cinikus, üzleties intézkedések áldozatainak előre látható számával, akkor a proletárdiktatúra szelídebb korszaknak tűnt a Gyurcsány-féle dúlásokhoz képest.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő