Melyek a legfontosabb kerti kiegészítők?

Hirdetés

A kert gondozása amellett, hogy sok feladattal jár egy nagyon szép tevékenység, hiszen a növények, virágok, fák elhozzák számunkra a természet közelségét. Ahhoz azonban, hogy a terület szép és rendezett legyen, fontos, hogy rendelkezz a különböző kerti kiegészítőkkel.

Ezek az eszközök segítenek abban, hogy hatékonyan, és nem utolsó sorban kényelmesen tudd gondozni, karbantartani a kertedet. Elég körülnézni a Szomszedkert kerti kiegészítők menüpontjában, hogy lásd, pontosan mely kellékekre gondolunk. Ebben az írásunkban azonban kicsit részletesebben is beszélünk róluk.

Vakondháló

A kertészkedés során rengeteg problémát okozhatnak a különböző kártevők, amiknek a jelenléte negatívan befolyásolja a növények egészségét, illetve fejlődését. Az egyik leghatékonyabb megoldás ellenük a vakondháló használata.

Ez lényegében nem más, mint egy speciális kialakítású, vastag, tartós anyagból készülő háló, amit a talaj alá kell süllyeszteni. A háló lyukai annyira kicsik, hogy képes hatékonyan megakadályozni a kártevők, például a vakondok vagy az apró rágcsálók átjutását, s ezáltal károkozását. 

Geotextil

Amikor napirendre kerül a kertgondozás, akkor többek között olyan dolgokra is gondolnunk kell, mint amilyen például a talajstabilizáció, a hatékony vízelvezetés, illetve a növények megfelelő védelme. Az ezeken a területeken fellépő problémákra remek megoldást jelent a geotextil, ami rendkívül sokoldalú használatot tesz lehetővé. 

Alkalmazhatjuk például arra a célra, hogy a laza szerkezetű talajt megerősítsük, de akár vízelvezetésre is használhatjuk. Elősegíti ugyanis a víz áramlását a talajban anélkül, hogy annak talajkimosódás lenne az eredménye.

Amennyiben virágágyásokban helyezzük el, a geotextil képes megakadályozni a gyomnövények elszaporodását, ugyanis blokkolja a fényt, valamint a levegőt. Azok hiányában pedig nem tudnak növekedni. Ezzel nagymértékben csökkenthetjük a gyomirtás szükségességét, mindamellett, hogy megvédhetjük a növényeinket.

Bár önmagában nem képes teljes körű védelmet nyújtani a növényeknek fagy ellen, de bizonyos mértékben segít megtartani a hőt, ezáltal megóvva őket attól, hogy elfagyjanak.

Gyep- és ágyásszegély

Amikor kialakítjuk a kertünket, akkor nagyon fontos, hogy az ágyások, a gyepfelületek, illetve az egyéb területek megfelelően el legyenek különítve egymástól.

Egyrészt esztétikai okokból kifolyólag érdemes figyelni rá, hiszen ezáltal sokkal szebb, struktúráltabb lesz a kertünk. Másrészt pedig a praktikum szempontjából is érdemes szem előtt tartani az elválasztást, amire remek alternatívát kínálnak a gyep- és ágyásszegélyek.

Ezek a speciális anyagból készülő elemek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a különböző területeket – például a gyepet és a virágágyásokat – elhatárolják egymástól. Általában valamilyen merev és tartós anyagból készülnek, például műanyagból vagy fémből. Láthatod tehát, hogy ezekre a kiegészítőkre, eszközökre mindenképp szükséged lesz, ha azt szeretnéd, hogy a kerted szép és rendezett legyen.

(x)

Hirdetés