14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálMenza: mit mutatnak a számok?

Menza: mit mutatnak a számok?

Csaknem négyezerrel kevesebb gyermek jár a pécsi óvodákba, általános és középiskolákba, mint tavaly, a menzán étkezők aránya azonban gyakorlatilag változatlan. Vagyis nem mondták le a kaját a szülők, sőt van, ahol többen is esznek, mint korábban.

Szinte nem akar szűnni a panasz a pécsi közétkeztetéssel kapcsolatban – legalábbis ez látszik a helyi sajtó egy részéből. Mi annak néztünk utána, mit mutatnak a számok, azaz az intézményekbe járók közül hányan fizetnek most és fizettek az elmúlt években a menzáért. Az adatok szerint nincs valódi különbség, sem jelentős csökkenésről, sem jelentős növekedésről nem lehet beszámolni.

Két évvel ezelőtt még 25.210 óvodást, iskolást, kollégistát tartottak számon Pécsen, ez a szám azonban idén szeptemberre csaknem négyezerrel esett vissza. Most 21.532-en járnak az intézményekbe. A drasztikus létszámcsökkenést azonban korántsem követte ilyen mértékben a menzai megrendelések visszaesése.

– Gyakorlatilag stagnáló számokról beszélhetünk, arányaiban ugyanannyian veszik igénybe a közétkeztetést, mint az elmúlt években – mondja Borbás Károly, a Pécsi Elszámolóház vezetője.

Sok gyerek nem ismeri fel a zöldségeket sem…

A menza az ovisok között a legnépszerűbb, náluk a tavalyi adatokhoz képest csaknem 4 százalékkal többen fizetnek az ételért – szinte pontosan ugyanolyan gyereklétszám mellett. Az általános iskolások esetében a tavalyi 62 százalékról 60-ra esett vissza a befizetők száma, viszont csaknem 800-zal kevesebben is járnak a sulikba. A középiskolások között nem divat a menza, ez világosan kiderül az adatokból, de soha nem is volt népszerű – ez is látszik. Az elmúlt években átlagosan a kamaszok 5 százaléka evett a konyhán. A kollégistáknál is lényegében változatlan az arány, ameddig például 2010-ben 85 százalékuk, addig idén 87 százalék fizet be a menzára, úgy, hogy 349-cel kevesebben vannak.

Az Elszámolóháznak dietetikusa is van, akinek az a feladata, hogy az egyes intézmények vezetőinek, gazdasági dolgozóinak véleményét kikérje, valamint a szülők által közölt észrevételeket továbbítsa a Hungast Kft. felé. A szervezet ellenőrzi a mennyiséget és a minőséget is.

– Mennyiségi problémák jellemzően a bentlakásos intézményekben fordultak elő, ami miatt a reggelik és a vacsorák adagját megemeltettük. Két kollégiumban kevesellték a kenyéradagot – ezt is felemelték. A Nevelési Központban a korábbi margarint alacsonyabb zsírtartalmú készítményre cserélték – sorolja a példákat Borbás Károly.

Mint mondta, több intézményből is azt panaszolták, hogy bizonyos eszközökből – mikrohullámú sütő, evőeszköztartók, tányérok – kevés van, ezeket is pótolta a Hungast, de két helyen felújítási munkálatokra is szükség volt.

A cég egyébként a következő hónap étlapját minden hónap közepén elküldi az Elszámolóháznak, amit a szakmai előírásoknak megfelelően módosítanak, de igyekeznek figyelembe venni az egyes intézmények „kívánságait”, és beépítik a közkedvelt ételeket is a menübe.

 

[frame]Politikai érdekek állnak a kritikák mögött?

Bár sok intézménybe a Hungast séfjei által főzött ételek kerülnek, a cég számos pécsi alvállalkozóval is dolgozik, amelyek szintén főznek. Úgy tudjuk, a Hungast folyamatosan ellenőrzi a minőséget, és amelyik alvállalkozó nem a szabványoknak megfelelően teljesít, azzal szerződést bontanak. 

Információink szerint legtöbbször komoly konkurencia-háború áll egyébként a közétkeztetés minőségét megkérdőjelező, azt kifogásoló megnyilvánulások mögött. A menza ugyanis jó üzlet – lenne, ha Pécsett nem kellene, illetve kellett volna több százmilliót befektetni a szörnyű állapotban lévő konyhákba.

A támadások mögött politikai érdekek állhatnak, hiszen korábban az MSZP-hez köthető cégek látták el a szolgáltatást Pécsett – igencsak kifogásolható minőségben.[/frame]

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő