14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMinden, amit a Pécs Pride-ról tudni kell: program, háttér, politika

Minden, amit a Pécs Pride-ról tudni kell: program, háttér, politika

Szombaton rendezik a Pécs Pride felvonulást, a Kossuth térről a Szent István térre vonul majd a menet. Lesz mihazánkos, betyársereges ellentüntetés is, sőt, egy Fidesz-szövetséges politikus, Kővári János is szervez valamit. Nagy rendőri készültség várható, több közterületet lezárnak néhány órára. Az elmúlt két hétben felpörögtek az események a rendezvény kapcsán. Összefoglaltuk, ami történt, és amit tudni lehet az első vidéki Pride-ról, valamint a körülötte kialakult, elsősorban politikusok által gerjesztett, helyenként hisztérikus társadalmi vitáról.

  • Szombaton délután négykor indul a Pécs Pride menete a Kossuth térről a Szent István térre.
  • A Barbakánnál szélsőségesnek tartott szervezetek ellentüntetést tartanak nagyjából a Pride-dal egyidőben.
  • A menet előtt néhány órával utcára hívja a rendezvény ellenzőit Kővári János is, akinek a témában való hiperaktivitása valószínűleg nem független attól, hogy szinte biztosan ő lesz a Fidesz egyik jelöltje 2022-ben Pécsett.
  • A pécsi belváros talán még sosem látott olyan rendőri készültséget, ami szombaton várható, a belváros nagy részét lezárják, a menet útvonalát kordonokkal is biztosítják, de az ellentüntetők is el lesznek kordonozva. 

Az egyén szabadsága és az összefogás ereje

Szeptember 13-án, hétfőn kezdődött az az emberi jogi fesztivál Pécsett, amit a Diverse Youth Network szervez, és aminek záróeseménye az első vidéki Pride. A még ma is tartó fesztiválon emberi jogi konferenciát, kerekasztal-beszélgetéseket, kulturális programokat is szerveztek, kiemelt fókuszt kaptak nemzetiségek és kisebbségek, köztük főként a cigányság, zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség. Utóbbi elnevezést a szexuális kisebbségekre használják. 

A Pécs Pride közösségi oldalán a szervezők azt írják, a sokszínűségben rejlő értékeket szeretnék a rendezvénnyel megmutatni, valamint az egyén szabadságát és az összefogás erejét.

A Pécs Pride-ot rendkívül jelentős rendőri biztosítás mellett rendezik meg, amit nem a szervezők kértek. A menet résztvevői a Kossuth téren gyülekeznek 15 órától, majd 16 órakor indulnak. A Király utca keleti végéhez sétálnak, onnan pedig a sétálóutcán át a Széchenyi térre, majd a Janus Pannonius utcán keresztül a Szent István térre mennek. A menet tervezett érkezése 17.30. Itt beszédek következnek egészen este 8-ig. A Pride záróbulija a Pezsgőházban lesz este 9-től.

Lesz egy ellentüntetés is nem messze innen: a Barbakánnál a Mi Hazánk és a Betyársereg nevű, szélsőségesnek tartott szervezet jelentett be rendezvényt. A Pride-menet kezdő és végpontja, valamint útvonala, továbbá a bejelentett ellendemonstráció helyszíne 12 órától lesz lezárva. A Kossuth tér környéki utcák délután 5-ig, a vonulás útvonala délután 6-ig, a Szent István tér környéke este 9-ig lesz lezárva. A rendezvényt egyébként nem csak a rendőrség, hanem a Pride önkéntesei is biztosítják.

A lezárt közterületeket ugyan bárki elhagyhatja, de oda csak az léphet be, aki ott lakik vagy dolgozik, illetve aki részt vesz ezeken a rendezvényeken. Néhány vendéglátóhely csak a Pride után, késő délután nyit ki, mások nyitva lesznek egész nap. Aki ebédelni akar, az 12 előtt érkezzen meg a lezárandó területen lévő vendéglátóhelyekre.

Helyben Kővári hangján szól a Fidesz

Az elmúlt két hétben felpörögtek az események, valamint pró és kontra is felerősödtek a hangok a rendezvény kapcsán. Orbánék a melegjogok ügyében az EU-n belül ultrakonzervatív, sokak szerint szélsőséges álláspontra helyezkedtek a közelmúltban, jó példája ennek a melegellenessé eltérített pedofiltörvény, ami összemosta a homeszexualitást a pedofíliával. Ez nyilván a kézivezérelt, egységes hangon beszélő kormánymédia által erősen befolyásolt kormánypárti szavazókra is hatással volt, bár vannak, akik szerint Orbánék elsődleges célja inkább a bizonytalan szavazók megszólítása lehetett. A kormánypárt eddig – médiája erőteljes segítségével – önmagát a “normalitás” védelmezőjeként állította be, míg az ellenzéket, annak politikusait megpróbálta “rátolni” az LMBTQ+ mozgalomra. Az utóbbi időben azonban kormányzati szinten mintha visszavettek volna, lejjebb csavarták a melegellenes retorikát. Hogy ez rövidtávú taktikázás-e, vagy esetleg arról van szó, hogy méréseik nem igazolják a szélsőséges retorika hatékonyságát, nem tudni. Az első vidéki Pride-ot persze nem hagyhatták szó nélkül, de helyben mintha kiszervezték volna a felháborodott hangú tiltakozást szövetségesüknek, Kővári Jánosnak. A pécsi fideszes politikusok – eltekintve néhány Hoppál-poszttól – feltűnően csendben voltak Pride-ügyben.

Kővári sajtótájékoztatót tartott a napokban a Kossuth téren. Szerinte a Pécs Pride provokatív rendezvény, és felszólította a polgármestert, tegyen meg mindent annak megakadályozására. Ennél egyébként tovább mentek Kőváriék: fideszes, öpés és kdnp-s önkormányzati képviselők arra szólították fel a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli közgyűlést, a testület pedig szólítsa fel a szervezőket a rendezvény lemondására. A városvezetés közleményében erre úgy reagált, hogy amit kérnek, az alaptörvény ellenes, hiszen egy, a rendőrség által engedélyezett rendezvényről van szó.

Visszatérve a Kossuth téri sajtótájékoztatóra: a téren megjelent a Pécs Pride egyik szervezője, Rigó Bálint, aki elmondta, biztosan meg fogják tartani a rendezvényt. A szervező szerint a Pride elsősorban egy emberi jogi demonstráció és mint ilyen, nem csak létjogosultsága van, de szükségesnek is tartja azt.

Kővári egyébként szombaton délelőtt 10-re “Összefogás a pécsi családokért” címmel ellendemonstrációt szervez a Széchenyi térre. Egy kommentelő a közösségi oldalán felhívta a figyelmét arra, hogy pont annak a rendezvénynek az egyik helyszínére hívja a családokat, ami ellen védeni akarja őket, de a fideszes politikus megnyugtatta, hogy csak 11-ig lesznek a téren.

A Fidesz-szövetséges, keresztényi mivoltát nagyon gyakran hangsúlyozó önkormányzati képviselő állítása szerint azért tiltakozik a rendezvény ellen, mert az szerinte provokatív. Mondjuk éppen jól is jön neki a felhajtás, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy ő lesz a Fidesz képviselőjelöltje a pécsi Baranya 1-es választókerületben 2022-ben. 

Kevés helyi politikus vonul

A pécsi önkormányzat vezetése is állást foglalt a napokban a témában, közleményt adott ki a Pécs Pride kapcsán. 

Azt írták, tízből hat pécsi ellenzi, hogy a város ad otthont az első vidéki melegfelvonulásnak, amire a többség civil rendezvényként tekint. Ez egy, az önkormányzat megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásból derült ki. “Az adatokból látszik, hogy a pécsiek megosztottak a rendezvénnyel kapcsolatban, és a többség nem helyesli, hogy politikusok is részt vegyenek a felvonuláson” – írták.

A Publicus Intézet a pécsieket nemcsak a Pécs Pride-ról kérdezte, hanem arról is, miként gondolkodnak a homoszexualitásról.

A közvélemény-kutatás eredménye alapján a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni. A város lakóinak többsége – tíz emberből hat – ugyanakkor ellenzi, hogy Pécs belvárosában legyen a Pride – áll a közleményben.

Tízből hat pécsi szerint az a helyes, ha a város vezetése távol marad a felvonulástól. A válaszok alapján a pécsiek véleménye az, hogy a rendezvény civil jellege szolgálja leginkább a szervezők és a résztvevők céljait – írják.

Pulai András, a Publicus igazgatója szerint természetes, hogy a városvezetés szeretne képet kapni arról, hogyan vélekednek a témáról a helyi polgárok. Elmondta, a válaszadók szerint a helyi politikának jelenleg nincs tennivalója a Pécs Pride kapcsán, azt civil rendezvénynek tartják. Ha egy pécsi ellenzéki politikus csak a saját támogatóinak preferenciáit nézi, érdemes elgondolkodnia a részvételen, de ha az összes pécsi, így a kormánypártiak és bizonytalanok álláspontját is tiszteletben tartja, akkor arra érdemes törekednie, hogy a rendezvény politikamentes legyen. Ez utóbbi jelenleg megfontolt megoldásnak tűnik – vélekedett Pulai.

Csütörtökön a városvezető koalíció, a Pécs Jövője Frakciószövetség küldött közleményt a sajtónak a témában. Azt írták, iránymutatónak tekintik a városvezetők a pécsiek kérését, ezért a frakciószövetség nem vesz részt a felvonuláson, bár fontosnak tartja a kisebbségi jogok védelmét. Úgy tudjuk ugyanakkor, lesz olyan koalíciós képviselő, aki magánemberként részt vesz a felvonuláson.

Az Átlátszó oknyomozó portál azzal kereste meg az ellenzéki előválasztás pécsi képviselő-jelöltjeit, hogy részt vesznek-e a Pécs Pride-on. Kiderült, Mellár Tamás, Szakács László, és Keresztes László Lóránt nem lesz ott, Nemes Balázs viszont vonulni fog, ahogy pártja, a Momentum vezetői is.. Mellár, Keresztes, és Nemes részt vettek a Pride kísérőrendezvényének egyik, az emberi jogokkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésén.

Kiállás és uszítás

A héten közleményben áll ki az LMBTQI+ emberek jogai mellett két tucat pécsi civil közösség. Civil szervezetek, népszerű vendéglátóhelyek, sőt, a 30Y zenekar neve is feltűnik az aláírók között. Bár konkrétan nem szerepel a szövegben, a támogatás nyilvánvalóan a szombati Pécs Pride-nak szól. Pálné dr. Kovács Ilona pécsi akadémikus, egyetemi oktató beszédet mond a rendezvényen, de közösségi oldalán számos ismert pécsi jelezte, részt vesz a Pride-on.

A hol nyíltan, hol burkoltan uszító politika egyébként csúcsra ért: “Mi Hazánk ifjai” logóval nyíltan uszító, erőszakra buzdító plakát jelent meg a pécsi belvárosban – írta meg a Bahír. A rajz egy polipot ábrázol, aminek fején az “LMBTQ+, ateizmus, marxizmus, liberalizmus, feminizmus, gender” szöveg szerepel, a plakát alján pedig a “Pusztítsd a szörnyet!” felszólítás. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy aki a lakosság egyes csoportjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – gyűlöletre uszít, bűncselekményt követ el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Pécs polgármestere, Péterffy Attila pénteken közölte, feljelentést tesz a plakátok miatt és elrendelte azok eltávolítását.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő