Hirdetés

Gyümölcsöző együttműködés indult nemrég városunkban, mikor az önkormányzat és a Pécsi Ágazati Képzőközpont megegyezett, hogy az építőipari szakmát tanuló fiatalok olyan – elsősorban köznevelési és szociális – intézményekben végeznek felújítási munkát, melyek tatarozására egyébként nem áll rendelkezésre forrás. 

– Együttműködésünk alapján az önkormányzat a diákok számára gyakorlati lehetőséget biztosít. Munkaerőt, eszközöket és felügyeletet a képzőközpont biztosít, az anyagköltség a várost vagy a létesítményt terheli. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek kizárólag olyan felújítási munkák, amelyekre nincs elég forrás, vagyis a segítségünk nélkül nem valósulnának meg, tehát piaci keresletként nem jelennének meg. A fenntartó által felkért intézmények vezetői projektterveket készítettek számunkra, ezeket átnézve, helyszíni felmérések után döntünk a kivitelezés ütemezéséről – tudtuk meg Dallmann Krisztina ügyvezető igazgatótól.

Mint azt Radics László oktatásvezető lapunknak elmondta, eddig több pécsi óvodába és egy helyi szociális intézménybe látogattak el tanulóik, hogy rekonstrukciós teendők során valós munkakörnyezetben kipróbálhassák magukat, illetve gyakorolhassák a szakmai fogásokat, természetesen oktatóik felügyelete alatt.

– Az első megvalósuló projektünk a Mezőszél utcai óvoda bordásfalfelújítása volt. A rossz állapotú sporteszközöket a képzőközpont műhelyében lecsiszolták, a hiányzó vagy sérült részeket kicserélték és lelakkozták, végül száradás után visszaszerelték a tornaterembe. Ezután következett az Enyezd utcai óvoda felnőtt szociális helyiségeinek falfestése, most éppen a Radnóti úti óvoda járdalappal burkolt udvarrészének felújítása van soron, ott új szegélyelemeket építenek be burkolótanulóink és a felszedett lapokat beszintezve a törött, sérült elemeket kicserélve teszik biztonságosabbá a helyszínt a gyerekek számára. Ezzel párhuzamosan a Tüzér utcai szociális intézményben felmértük és elkezdtük egy közösségi helyiség javítási-festési munkálatait. Itt a kőművesdiákok vakolatjavítási és ajtóbeépítési munkákat, majd a festődiákok glettelést, festést végeznek. A Melinda utcai óvoda körüli felújítási munkák is folyamatban vannak. Első körben a kerítéselemek régi festékrétegének eltávolítása zajlik, majd festés valósul meg. A napokban végezzük a Vargha Damján utcai óvoda emeletiének teljeskörű festését, valamint felmértük a Nagy Jenő utcai óvoda javítási, festési és parkettafelújítási feladatait. A szervezésnél mindig a folyamatos munkavégzésre törekszünk, emellett figyelembe vesszük az intézmények zavartalan működésének igényét, a technológiai, és az időjárási körülményeket. A futó projektek mellett szüntelenül mérjük fel és ütemezzük az intézmények kéréseit. Oktatóink vezetésével a tanulók határozzák meg a kivitelezési technológiákat, a felhasznált anyagok fajtáit, mennyiségét, sőt, a szükséges létszámot, eszközöket, gépeket is – fejtette ki Radics László.

Hozzátette: mindenhol nagy örömmel fogadják őket, hiszen a felújítási munkák sajnos több évtizedes lemaradásban vannak. Emellett diákjaik is rendkívül motiváltak a megvalósítás során, egyfajta verseny alakult ki köztük, mert mindenki szeretne részt vállalni ezekben a feladatokban.

[su_note note_color=”#b9edf0″ text_color=”#161515″]A Pécsi Ágazati Képzőközpont NKft. a szakképzési rendszer új szereplője. Kialakításának célja elsősorban az építőipari szakmák oktatásának hatékonyabb szervezése, a gyakorlati képzés magas színvonalú biztosítása. Ennek érdekében a diákok változatos körülmények közt, a központi tanműhelyben, az együttműködő partnercégek építkezésein és saját projektek keretében ismerkedhetnek szakmájukkal.[/su_note]


https://www.pecsma.hu/hirzona/ovodakat-ujitanak-fel-gyakorlatkent-a-pecsi-epitoipari-szakkepzesben-resztvevok/

Hirdetés