Hirdetés

November 19-én véglegessé válik a forgalomba helyezési engedély – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Többéves probléma oldódott meg a Szigeti úti, azaz a nyugati kerékpárút megépülésével: már két keréken is biztonságosan, könnyebben, kerülőutak nélkül elérhető a belvárosból a nyugati városrész, érintve az orvosi kart, illetve általa az orfűi kerékpárutat is egyszerűbben megközelíthetik a bringások.

A cél az volt, hogy kerékpárosbarát legyen a városrész.

A nyugati városrészi kerékpárút beruházása idén március 1-én kezdődött – idézi fel a városházi közlemény. Mint írják, az útlezárással járó építési munkálatok három ütemben valósultak meg párhuzamosan a Tettye Forrásház Zrt. víziközmű-rekonstrukciójával. A két projekt összehangolásának köszönhetően az aszfaltburkolat teljes szélességben megújult a Szigeti út Szántó Kovács János utca és az Erkel Ferenc utca közötti szakaszán, illetve az útpálya alatt új ivóvíz-gerincvezetéket helyeztek el. Egy négy kilométeres szakasz épült, melyen kerékpársávot jelöltek ki, ezzel összekötve a PTE Általános Orvostudományi Karát Pécs nyugati városrészével.

Az új tanév kezdetére ráadásul be is fejeződtek a munkák, a forgalomkorlátozások már augusztus 30-án megszűntek, így a Szigeti utat korlátozások nélkül használhatták újra a közlekedők szeptember első napjaitól.

Íme a legfontosabb forgalmirend-változások:

  • A Szigeti út északi forgalmi sávjában kijelölték a kerékpárutat kerékpáros nyommal, a déli oldalon irányhelyes gyalog- és kerékpárút épült ki.
  • A Szigeti út déli oldalán a Kürt utca és a Szántó Kovács János utca között új egységes parkolósáv készült, így már rendezetten és szabályosan parkolhatnak a Szigeti útra érkező autósok.
  • A Magyarürögi út – Rácvárosi út csomópontban jelzőlámpás átvezetés biztosítja a Magyarürögi utat keresztező, valamint az Orfű irányából érkező kerékpárosok szabályos és biztonságos átkelését.
  • Kerékpárút-kijelölés készült a Rácvárosi úton, a Pellérdi úton, illetve Patacson a Fő, a Korsó és a Vöröskő utcákban.

November 19-től a kerékpárutat hivatalosan is birtokba vehetik a két keréken közlekedők.

A kerékpárút használatát akadályozó kordonokat eltávolították, így a közlekedési szabályok betartása mellett most már biztonságosan lehet közlekedni – derül ki a közleményből.

[su_note note_color=”#bfc4e1″]Arról, hogyan is kell biztonságosan, a KRESZ szabályai szerint használni az utat, ide kattintva tekinthető meg egy magyar és angol nyelvű útmutató.[/su_note]

A projekt keretein belül egyébként a fákat is pótolták: a Béke parkba 13, a Szántó Kovács János utcába 4, az Endresz György utcába 13 előnevelt, földlabdás facsemetét telepítettek.

A beruházás második ütemében a Szigeti út északi oldalán – a déli oldali kialakításhoz hasonlósan – irányhelyes gyalog- és kerékpárút létesül a járda felszélesítésével. A fejlesztés teljes körű megvalósításához tervezési közbeszerzést folytattak le, amely a beérkezett ajánlatok alapján rövidesen lezárul.


Korábbi cikkünk az út elkészüléséről:

https://www.pecsma.hu/top/elkeszult-matol-ismet-hasznalhato-a-megujult-szigeti-ut/

Hirdetés