Hirdetés

A városban élők javaslatait várják a Települési Klímavédelmi Stratégia és Cselekvési Terv véleményezési szakaszában.

Nem lehet újdonság a pécsiek számára, hogy a várost számos olyan környezeti és időjárási hatás éri, ami a klímaváltozásra vezethető vissza. Feltűnő, hogy a csapadék mennyisége csökken, annak eloszlása pedig igen szélsőséges: az ilyen, rövid időn belül, koncentráltan és gyorsan lezúduló eső okozza a pécsi villámárvizeket. És akkor még nem volt szó a hőhullámos napok számának egyértelmű növekedéséről, a szúnyogok térnyeréséről, a viharos széllökések gyakoribbá válásáról. Tehát a klímaváltozás jelentősen befolyásolja a mindennapjainkat. Rövidesen pedig még jobban fogja.

A helyi klímavédelmi stratégiák segítségével viszont a pécsiek és a városvezetés közösen segíthetik elő a felkészülést, és a veszélyek kezelését.

A villámárvizek egyre gyakoribbak a városban

A problémát két irányból lehet megközelíteni és kezelni. A klímavédelmi koncepciók fő célja

  • az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése,
  • valamint az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodóképesség növelése.

Noha ebben a két témában készültek országos stratégiák, azok viszont nem feltétlenül tudnak megoldásokat adni a lokális problémákra, amelyeket a városvezetéseknek helyben kell rögzíteniük és kezelniük. Az önkormányzat épp ezért 2019-ben támogatási igényt nyújtott be, hogy elkészítse egységes dokumentum formájában Pécs Települési Klímavédelmi Stratégiáját és Cselekvési Tervét.

Az új pécsi ebuszok

A pécsi klímavédelmi stratégiát készítő szakemberek célja, hogy az éghajlatváltozás hatásait helyi szinten megállapítsák, meghatározzák a feladatokat, megfogalmazzák a helyi célokat és feltárják a mindehhez szükséges pénzügyi forrásokat. Azt azonban meg kell említeni, hogy jó néhány olyan pécsi kezdeményezés és döntés született az elmúlt években, amelyek nyomán a stratégiát készítő városvezetés el tud indulni: ilyen az önkormányzati intézmények energetikai felújítása, a naperőművek létesítése, az elektromos buszok beszerzése, az alternatív közlekedési módok (például PécsiKe) támogatása, a szemléletformáló kampányok és programok lebonyolítása, és így tovább.

A klímaváltozás kezelése, a tartós és hosszútávú eredmények elérése viszont a lakosság aktív részvétele nélkül nem lehetséges.

Mivel a megfelelő és szükséges szemléletváltással a lakosság hatalmas segítséget tud nyújtani, ezért az önkormányzat idén tavasszal megosztott egy lakossági kérdőívet, abból a célból, hogy felmérjék a pécsiek klímaváltozáshoz kapcsolódó ismeretét, magatartását és véleményét. Ez segítette a szakembereket abban, hogy kiválaszthassák a megfelelő témaköröket a lehető legeredményesebb lakossági szemléletformálás számára.

Népszerű a PécsiKe is

Most pedig, az önkormányzat sikeres pályázatának eredményeként elkészült a pécsi klímavédelmi stratégia véleményezésre alkalmas változata, amelyben egyrészt az eddig megtett intézkedések és eredményeik, másrészt a jövőben megvalósítandó feladatok és a tőlük várt eredmények találhatók.

A stratégiában megfogalmazott célok és projektszintre lebontott beavatkozások nem tekinthetők kizárólag az önkormányzat céljainak: ezekre olyan közös célokként kell tekinteni, amelyek megvalósításában a lakosság, a gazdasági élet szereplőinek együttes és aktív szerepvállalása szükséges.

Ennek a szerepvállalásnak az első lépése a stratégia lakossági véleményezése: a dokumentum elolvasását követően várják a pécsiek véleményét. A témába vágó és a stratégiát erősítő javaslatokat be fogják építeni a végleges dokumentumba.

A Klímavédelmi Stratégia és Cselekvési Terv anyaga itt érhető el.

Az észrevételeket a következő email-címre várják október 30-ig[email protected].

Hirdetés