24 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálNextPécsMűanyag sípályája lehet Pécsnek

Műanyag sípályája lehet Pécsnek

Műanyag sípályával, új síházzal gazdagodhat Pécs – jelentette be Őri László. Pécs alpolgármestere a Sí és Turisztikai Klaszter országos szervezetének ülésén hangsúlyozta: a városban komoly hagyománya van a sportnak és méltó körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy még többen űzhessék. Magyarországon egyébként több mint 550 ezren síelnek egy felmérés szerint és egyre népszerűbb ez a téli sportág. 

– Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára felújítás a Misina-tetőn található síházban. Most azonban ráncfelvarrást kaphat az ország talán legidősebbnek mondható sípályája is – hangsúlyozta Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ügyvezető igazgatója.

A síház a Misina-tetőn

Magyarországon Volt, hogy 106 napig lehetett síelni egy szezonban.

– Tudjuk azt, hogy a pécsi síház eléggé rossz állapotban van, most azon vagyunk, hogy kilobbizuk a támogatást, amire elég komoly esély van – mondta Fehér Gyula. A tárgyalások elindultak és a sportág képviselői biztosak abban, hogy azok eredményre is vezetnek.

Őri László és Fehér Gyula

Jelenleg 40 helyen 11 sípálya üzemel intenzíven, ezek hossza összesen 80 kilométer. A leghosszabb pálya a Kékestetőn található: 1,8 km.

– Több mint négy éve fogtak össze a sísport támogatói országosan, és olyan fejlesztések valósultak meg, mint az eplényi ülőszékes felvonó, amihez 150-150 millió forintot sikerült szerzeni, illetve a sátoraljaújhelyi pálya korszerűsítése. Ehhez szintén kaptunk segítséget – tette hozzá az igazgató.

Műanyag sípálya is kerülhet Pécsre

Magyarországon több mint félmillióan húznak sílécet egy-egy szezon alatt.

– Pécsett komoly hagyománya van a sízésnek, elég ha csak a PVSK Síszakosztály 70 éves múltjára gondolunk. Ezért a város vezetése is támogatja azt, hogy a fiatalabb generációt, a gyerekeket megszólítva olyan műanyag sípályát hozzunk létre, ahol ők és a felnőttek is hódolni tudnak a sportágnak – hangsúlyozta Őri László. Hozzátette: már vizsgálják azt a helyet, ahol ki lehet alakítani ezt a pályát, akár a Rózsadombra is eshet a választás.

A Misina-tető szomszédságában található, 600 méter hosszú sípályát nem tudják hóágyúzni, de viszonylag kevés csapadék esetén is alkalmassá válik a sportolásra.

Évente egyébként átlagosan harminc napon keresztül lehet használni a mecseki sípályát, továbbá itt működik Magyarország legrégebbi sífelvonója, amelyet 1963-ban helyeztek üzembe.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő