14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletMutatjuk a pontos változásokat a Centrum parkoló körül!

Mutatjuk a pontos változásokat a Centrum parkoló körül!

A Nagy Lajos király útja – Bajcsy-Zsilinszky utca csomópont környezetében, a Centrum parkolónál számos beavatkozás történt és történik, amelyek jelentősen megváltoztatják a közlekedési viszonyokat. 

Az október 5-ei héten módosítások lépnek életbe a Nagy Lajos király útja (6. sz. főút) állandó forgalmi rendjében, mindez „A belváros észak-déli tengelye közlekedésfejlesztése” tárgyú projekt miatt.

Íme a részletek!

A Bajcsy-Zsilinszky utca teljes hosszán kerékpársávot alakítanak ki, így az már biztosan használható. A Centrum parkoló átépítésének I. üteme lezárult, a parkoló déli részét átadták, ezután pedig megkezdődött a II. ütem új parkolóinak kialakítása. 

A területen három projekt találkozik, ezek összehangolása szükséges volt: a közlekedés-tervező szakemberek megvizsgálták a környék utcáinak forgalmát, modellezték ezeket és meghatározták az egyes utcák és sávok terheltségét.

A Nagy Lajos király útja belvárosi szakasza nagyon forgalmas, így ennek a fejlesztése fontos volt. A Bajcsy-Zsilinszky utcai csomópontban történő torlódásoknak 2 oka volt:

– A nyugati irányból (Uránváros felől) érkező autósok a jobbra történő kanyarodáskor (a vásárcsarnok felé) a zebra zöld jelzése miatt az elfordulás korlátozott volt, így az visszatorlasztotta a forgalmat, csúcsidőben akár a Szabadság utcáig. 

– A Bajcsy-Zsilinszky utca déli irányából érkező autóbuszok a Nagy Lajos király útja nyugati irányba történő elfordulása nehézkes volt a sávban feltorlódott gépjárművek miatt.

Annak érdekében, hogy ezt a két problémát megoldják, az alábbi fejlesztések valósultak meg:

– A Bajcsy-Zsilinszky utca felől megszüntették a Centrum parkoló bejáratát, így az utca forgalma jelentősen csökkent. Az új forgalmi rend miatt lehetőség nyílt az utcában kerékpársávok kialakítására: egy új kerékpáros tengely jött létre az Ipar utca és a Kossuth tér között. 

– A Bajcsy-Zsilinszky utca (Centrum parkoló keleti behajtó megszüntetése miatt) forgalom csökkentése érdekében a Nagy Lajos király utcában nyugat felől érkező autósok nem kanyarodhatnak be balra a Bajcsy-Zsilinszky utcába, a továbbiakban a kanyarodósáv helyén lehet egyenesen a 6-os főúton tovább haladni. 

– A megszüntetett kanyarodósáv miatt lehetőség nyílt arra, hogy a vásárcsarnok irányába történő kanyarodás önálló sávot kapjon, így az a továbbiakban nem torlasztja vissza a forgalmat. A módosítás miatt feltétlenül fontos, hogy a gépjárművezetők ne rutinból vezessenek a környéken, mert a sávokat átrendezték és sávelhúzást is kialakítottak. 

– A vásárcsarnok irányából érkezők a csomópontban jobbra tudnak kanyarodni, egyenesen és balra kizárólag csak a buszok közlekedhetnek.

– A Bajcsy-Zsilinszky utcában a Kossuth tér felől érkezőket a továbbiakban egy sáv fogadja, amiből egyenesen és jobbra lehet haladni. Fontos, hogy a jobbra kanyarodáskor az út jobb oldalán haladó kerékpárosoknak elsőbbségük van, így jobbra kanyarodáskor kiemelten kell figyelni a kerékpársávon érkezőket.

A Bajcsy-Zsilinszky utcai kereszteződés miatt több más beavatkozást is eszközölni kellett, hogy a megszüntetett közlekedési irányok pótlása megtörténjen: 

– A Nagy Lajos király utcában nyugati irányból (Uránváros felől érkezőknek) új kanyarodósávot alakítottak ki, a Centrum parkoló megközelítése tehát közvetlenül megoldódott. 

– A Jókai utcai csomópontban ismét elérhető lesz a balra kanyarodás lehetősége a nyugati irányból (Uránváros felől érkezők számára), így a Szabadság út mellett ebből az irányból is megközelíthető a belváros.

Így az új forgalmi rend nagyobb forgalomáteresztő képességet biztosít a város egyik legforgalmasabb csomópontjában, továbbá a kerékpárosok is biztonsággal tudnak majd közlekedni észak – déli irányban.

Csomópontokat érintő konkrét változások:

1. Jókai utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben a balra kanyarodás lehetőségének biztosítása

A Jókai utcai csomópont forgalmi rendje megváltozik: Uránváros irányából érkező forgalom számára ismételten biztosított lesz a balra kanyarodás a Jókai utca irányába, emiatt a burkolati jeleket átfestik, illetve változni fog a jelzőlámpa programozása.

2. Centrum parkoló – Nagy Lajos király útja felőli útcsatlakozásában új közlekedési rend

Megváltozik a forgalmi rend a Centrum parkoló déli oldali útcsatlakozásában az alábbiak szerint: megmarad az Árkád irányából érkezőknek a behajtás lehetősége, valamint Uránváros irányába a kihajtás lehetősége, azonban az Uránváros irányából érkező forgalom számára is biztosított lesz a balra kanyarodás lehetősége a Centrum parkoló bejáratához. A változások miatt burkolati jelek átfestésére kerül sor.

3. Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Nagy Lajos király útja csomópont keresztezése kerékpáros nyomokkal

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja csomópontban az észak – déli tengely mentén kerékpáros csomóponti átvezetés burkolati jeleit festik fel, továbbá módosul a jelzőlámpa programja.

4. Új jobbra kanyarodó sáv a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca – Nagy Lajos király útja kereszteződésben Uránváros irányából megszűnik a balra kanyarodás lehetősége. A Nagy Lajos király útján a két egyenes irány mellett új jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki. A beavatkozás miatt a teljes csomópontban átfestették a burkolati jeleket.

5. Új buszsáv létesül a Bajcsy-Zsilinszky utca – Ipar utca csomópontban

A Bajcsy-Zsilinszky utca Nagy Lajos király útjától délre található szakaszán a vásárcsarnok irányából érkező járművek kizárólag jobbra kanyarodhatnak. Egyenesen, illetve balra a buszok új buszsávon haladhatnak tovább, ahol a kerékpárosokat a buszsávon kijelölt átvezetés irányítja a belvárosba.

Alább pedig térképen a pontos változások a linkekre kattintva!

Belváros észak – dél_2020-10-07_001

Belváros észak – dél_2020-10-07_002

Belváros észak – dél_2020-10-07_003

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő