8 C
Pécs
kedd, április 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálNagy játszótér-bumm készül Kertvárosban

Nagy játszótér-bumm készül Kertvárosban

A tettyei játszóparkhoz fogható lesz annak az új kertvárosi központi játszótérnek a mérete, amelynek tervezési munkálatai már meg is kezdődtek.

A nemrégiben sikeresen lezajlott Kertváros Konzultáció eredményeként a közeljövőben nemcsak egy új rendelőintézettel fog gyarapodni a városrész  nem csupán a továbbfejlesztett tüskésréti szabadidőparkban mozoghatnak és pihenhetnek majd, hanem új központi játszóteret is kap az 50 ezer pécsi által lakott lakótelep.

Itt lehet az új játszótér
Itt lehet az új játszótér

Az egyelőre még csak tervezés alatt álló játszótér kapcsán Csizi Péter országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, hogy a nagy tettyei, uránvárosi, valamint a Köztársaság téri játszóterek példáján jól látszik, hogy ma már a pécsiek nagyobb távokat is szívesen megtesznek gyermekeikkel azért, hogy a színvonalasan megtervezett, igényes, minőségi játék- és közösségi kikapcsolódási terekre eljussanak.

A jövőben viszont a kertvárosiaknak már nem feltétlenül kell buszra vagy kocsiba ülniük azért, hogy egy ilyen csúcsparkba vigyék apróságaikat játszani, hiszen a városrészben a fentiekhez hasonló méretű (több száz, vagy akár ezer négyzetméteres) és felszereltségű játszóteret tervez az önkormányzat, amellyel eleget tesznek a kertvárosiak által megfogalmazott igénynek.

Kihasználják a zöld területeket
Kihasználják a zöld területeket

Csizi Péter kifejtette, hogy a konzultáció során világossá vált: a városrészben élő válaszadók – mintegy 4 ezer család – közel 60 százaléka a Nagy Ferenc tér és a Tildy Zoltán utca által határolt területen képzeli el az új, nagy központi játszótér helyszínét, míg a Diana térre csupán 33 százalékuk voksolt. A helyiek döntése alapján tehát a Tildy Zoltán utcánál fog megépülni a játszótér, amely már tervezés alatt áll. Ennélfogva – folytatta – még nem lehet biztosan tudni, hogy mekkora lesz a játszótér, de annyi már most bizonyos, hogy a tettyei játszótér méreteivel – és persze annak felszereltségével – fog vetekedni, ráadásul nem csak a kicsiknek, hanem a fiataloknak, és a felnőtteknek is készülnek majd játékok.

Nemsokára nem csak kutya lesz itt, hanem sok-sok gyerek
Nemsokára nemcsak kutya lesz itt, hanem sok-sok gyerek

A fentiekben vázolt elképzelések megvalósításához 200-300 millió forintra lesz szükség, mondta Csizi. Ezt a pénzt fejlesztési forrásokból teremti elő a város. A fejlesztésekbe a helyi civil szervezeteket is bevonják majd, akik a játszótér kialakítása előtt tolmácsolhatják a kertvárosiak pontos igényeit, valamint az ő segítségüket is kéri majd a város a játszópark gondozásának és őrzésének kidolgozásában, megszervezésében. Ennek a jövőbeni együttműködésnek a célja az – emelte ki Csizi –, hogy az új játszóteret mint egy új, minden igényt kielégítő közösségi teret, a kertvárosiak a kezdetektől magukénak érezzék.

Azt, hogy a játszóteret mikor kezdik el megépíteni, és meddig tart majd a munka, a tervezési stádium után lehet csak biztosan tudni.

A nagy játszópark mellett azonban – tette hozzá az országgyűlési képviselő – meg kell vizsgálni, hogy miként lehet a környéken több, kisebb- és közepes játszóteret kialakítani, hiszen azokra is lenne igény. Csizi Péter lapunknak elmondta, hogy nemrégiben megkezdődött egy helyi aláírásgyűjtés, amellyel a Melinda Park fejlesztését szeretnék elérni a kertvárosiak. Több száz aláírás összejött már, a tér megszépítését és megújítását Csizi pedig támogatja, már csak a megfelelő pályázati forrásokat kell megtalálni a fejlesztésekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő