6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKorzóNagybúcsú lesz a máriakéméndi kegyhelyen

Nagybúcsú lesz a máriakéméndi kegyhelyen

Szeptember 19-én, vasárnap lesz a máriakéméndi kegyhely nagybúcsúja, mely egyben az utolsó búcsúalkalom is idén. 

Mária-ünnepeken ma is megtelik hívekkel a máriakéméndi templom. Bár a Dél-Dunántúlon jelentős a német ajkúak száma, mivel német nyelvű mise csak kevés helyen van, ezért a baranyai falvakon túl sokan érkeznek minden évben Tolna megyéből is, főként Bonyhád, Szekszárd és Paks térségéből is.

Idén a németek búcsúja az Eucharisztikus Kongresszus miatt a szokottnál később, szeptember 19-én, vasárnap lesz megtartva.

Az eseményre 11.45-kor Szederkényből gyalogos zarándoklat indul, melyhez Máriakéménden 14.00-kor lehet csatlakozni, így ér ki a menet a kegyhelyre.

Az ünnepi szabadtéri német nyelvű szentmise 14.30-kor kezdődik, majd kulturális műsorokkal folytatódik a búcsú programja.

A rendezvény alatt a templom udvarán árusok kínálják termékeiket.

Íme a program plakátja:

[su_box title=”A máriakéméndi kegyhelyről” style=”glass” box_color=”#e79fa9″ radius=”2″] A máriakéméndi búcsújáró kegyhely az 1740-es években alakult, amikor öt kislánynak megjelent Szűz Mária, a régi, akkor még romos középkori templom mellett. A jelenést követően ezrek sereglettek ide és a zarándokok adományaiból megkezdődhetett a ma is álló barokk kegytemplom felépítése, az eredeti 15. századi gótikus szentély meghagyásával. A templom 1753-ra fel is épült, a teljes belső berendezés az 1760-as években vált véglegessé. 1773. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napjára XIV. Kelemen pápa kegyhellyé nyilvánította és teljes búcsújoggal ruházta fel a templomot. Akkortól egészen a 20. század közepéig évente hét búcsút tartottak.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő