6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaNemsokára hazánkban is gyárthatják az orosz koronavírus-vakcinát

Nemsokára hazánkban is gyárthatják az orosz koronavírus-vakcinát

A 2022-ig felépülő debreceni vakcinagyár állíthat majd elő orosz oltóanyagot – írja a 24.hu.

Létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Kiemelte, hogy az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából, és ezáltal globális piacra lépéséből.

Hvg.hu arról ír ennek kapcsán, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még szeptember közepén azt közölte, nem adják ki az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt a Szputnyikra. Ennek oka az volt, hogy korábban több gyártási szabálytalanságra is bukkantak. Amennyiben egy újabb bejárás során mindent rendben találnak, zöld utat kaphat az orosz vakcina.

Korábban lapunk is hírt adott arról, hogy jövőre kezdődhet meg Debrecenben a magyar oltóanyag gyártása. A gyár alapkövét szeptemberben tették le, 2022 végére készül el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő