20 C
Pécs
hétfő, június 24, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátNézegess cuki képeket a pécsi zooba érkező vörös pandákról

Nézegess cuki képeket a pécsi zooba érkező vörös pandákról

Újabb cukiság, méghozzá két vörös panda kerülhet a pécsi állatkertbe! 18 napja indított közösségi finanszírozási kampányt a zoo a Tőkeportálon azért, hogy felépüljön új pandakifutójuk. A Pécsi Állatkertben egyébként évek óta dolgoznak azért a szakemberek, hogy csatlakozhassanak a vörös panda fajmegmentő- és tenyészprogramjához (EEP) és kezdetben két fiatal nőstény tartásával járuljanak hozzá a lenyűgöző faj fennmaradásához.

A koronavírus-járvány miatt az idén 60 éves Pécsi Állatkert kiadásait jelentősen csökkenteni kellett, a tervezett fejlesztésekről nagyrészt le kellett mondaniuk. A kis panda, más néven vörös macskamedveként vagy vörös pandaként ismert faj két nőstény egyedének Pécsre költöztetését azonban szeretnék úgy megvalósítani, ahogy erről az idei év elején a fajmegmentő- és tenyészprogram koordinátora is döntött, miután a pécsi állatkert tagja lett Európa legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének – tájékoztat a Pécsi Állatkert közleményében.

A kis pandaikerpár 2019. július 6-án látta meg a napvilágot a Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron állatkertben, Franciaországban. A hamarosan egyéves születésnapjukat ünneplő vörös pandákról korábban még a zoo munkatársai sem láttak képeket,

most pedig 1 hónapos és 11 hónapos korukban készült felvételekben is gyönyörködhetünk.

A jól megérdemelt pihenés

[su_box title=”A vörös pandákról” style=”soft” box_color=”#f47640″ radius=”2″]A vörös panda veszélyeztetett, a Himalája déli és keleti lejtőin 1500-4000 méteres magasságban élő faj, amelynek csupán 6-10 ezer egyede maradt fenn a szabad természetben. Populációjukat elsősorban az illegális vadászat fenyegeti, az állatkertek pedig koordinált tartással járulnak hozzá a jelenleg náluk élő egyedszám növekedéséhez és a faj fennmaradásához.[/su_box]

Itt még nagyon picik az ikrek
Ugye, milyen aranyosak?

A tokeportal.hu/pecszoo oldalon közel három hete indított közösségi finanszírozási kampány révén pedig esélyt kapott arra az állatkert, hogy a faj igényeit méltó módon kielégítő kifutót építhessen a világ egyik legelbűvölőbb állatának.

Az elmúlt hetekben a célösszeg közel 25 százaléka gyűlt össze.

Mint olvasható a pécsi zoo lapunkhoz eljuttatott közleményében, a hazai állatkertek közül elsőként Pécsett indult közösségi finanszírozási kampány egy szakmai cél megvalósítására.

Az állatkert közhasznú tevékenysége támogatását ezúton is köszöni mindenkinek, hálájukat az alábbi módokon fejezik ki:

[su_quote]

• Ha 5.000 forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vöröspanda-kifutó megépítését, köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel.

• Ha 25 ezer forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vöröspanda-kifutó megépítését, köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel, és feltüntetjük nevét a vöröspanda-kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán.

• Ha 50 ezer forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a pandakifutó megépítését, köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel, és feltüntetjük nevét a vöröspanda-kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán, valamint szeretettel meghívjuk egy különleges, csoportos állatkerti túrára, ahol támogatóinknak mutatjuk be a nálunk élő fajokat és a természet sokszínűségét.

• Ha 100 ezer forinttal, vagy annál nagyobb összeggel támogatta a vöröspanda-kifutó megépítését, köszönetet mondunk egy, az Ön számára kiállított egyedi oklevéllel, és feltüntetjük nevét a kifutón kihelyezésre kerülő támogatói táblán, valamint szeretettel meghívjuk egy különleges, csoportos állatkerti túrára, ahol támogatóinknak mutatjuk be a nálunk élő fajokat és a természet sokszínűségét, valamint örömmel várjuk a vörös pandák érkezésekor vagy a kifutó átadásakor rendezendő sajtótájékoztatóra, hogy személyesen is megköszönjük támogatását.[/su_quote]

A Pécsi Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. 2020-ban alakult, Pécs Megyei Jogú Város tulajdonában áll, közhasznú tevékenységet folytat. A Pécsi Állatkert tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének és az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének.

A vörös pandákról korábban itt írtunk részletesebben.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő