36 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálOrbán Viktor rábólintott: épülhet a pécsi stadion

Orbán Viktor rábólintott: épülhet a pécsi stadion

A kormányfő „a pécsi labdarúgás tisztelőjeként örömmel támogatja” a pécsi stadionépítést. Az viszont továbbra sem ismert, hogy hol lesz a várhatóan sokmilliárdos létesítmény helye. 

Mint ismert, a Fidesz-közeli Pécsi Újság írta meg korábban a KDNP baranyai országgyűlési képviselőjére, Hargitai Jánosra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „pozitív választ adott” az új pécsi stadionnal kapcsolatos felvetésére a PMFC másodosztályba jutását követően. Ezután Hargitai János „Bánki Erik, Hoppál Péter és Nagy Csaba fideszes országgyűlési képviselők aláírásával, illetve Péterffy Attila polgármester támogató soraival levelet küldött a miniszterelnöknek”, melyre a napokban meg is érkezett a kormányfő válasza, amit a KDNP-s politikus Facebook-oldalán tett közzé.

Eszerint Orbán Viktor „a pécsi labdarúgás tisztelőjeként” nemcsak megérti, hanem kifejezetten fontosnak tartja és „örömmel támogatja” a stadionépítés kezdeményezését. Orbán Viktor válaszában továbbá kérte, hogy a leendő pécsi stadion részletes terveit mihamarabb juttassák el részére.

A jelenlegi PMFC-stadion a Google Maps-en

Ahogy azt korábban a pécsi stadion lehetséges helyének kapcsán megírtuk, városházi forrásaink szerint a legtöbb helyi érintett a Verseny utcai Várkői Ferenc sporttelepet, azaz a volt Bőrgyár-pályát tartja alkalmasnak a stadionépítésre. Ott azonban egy másik fejlesztés indult meg nemrég, a Vasút-stadion helyén nyolcszáz fős fedett lelátó épülhet fel a közeljövőben. A Várkői-pálya egyébként az önkormányzat tulajdona, a PSN Zrt. kezelésében van. Később kiderült, hogy nem csak a Verseny utcai pályában gondolkodnak, azon kívül két másik helyszín alkalmasságát is vizsgálják: az egyik a Tüskésrét, a másik a Kika-Metro-Praktiker áruházak, valamint a Tettye Forrásház központja közti nagy füves terület, ami a kovácstelepi PMFC-edzőközponttól csak pár száz méterre van.

A Tettye Forrásház központja és a 6-os mentén álló áruházak közti terület is felmerült a stadion lehetséges helyszíneként

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója ugyanakkor lapunknak korábban elmondta, hogy nincs döntés arról, hol épüljön fel a stadion. A város megbízásából viszont felállítanak egy háromfős szakmai grémiumot, melynek feladata az lesz, hogy javaslatot adjanak a helyszínre.

Korában írtunk arról is, hogy a stadion 5-8 ezer férőhelyes lehet majd és hozzávetőlegesen 12-18 milliárd forintba kerülhet.

A leendő PMFC-stadion egyre terebélyesedő történetéhez hozzátartozik, hogy nemrég Bánki Erik fideszes baranyai országgyűlési képviselő javaslatára a sporttörvényt is módosították, ami megteremtette a lehetőséget, hogy a PMFC a másodosztályú licenszjoggal rendelkező PSN Zrt.-ből átkerülhessen egy másik vállalkozáshoz.

A Pécsi Újság értesülései szerint egyébként a PMFC működtetését egy új cég végzi majd, amelyben kisebbségi tulajdonos lesz a PSN Zrt. Erről beszélt lapunknak Péterffy Attila polgármester is június közepén adott interjújában: keresik a befektetőket, mert az NB II-es indulás már nagyobb anyagi hátteret kíván. Az NB II-ben már üzleti alapon kell működtetni a profi csapatot, ez pedig azzal jár, hogy más tulajdonosokat is bevonnak, mert az éves működtetés alapköltsége 350 millió forintba kerülhet – mondta az interjúban és kitért arra is, hogy egy NB II-es csapatot működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezete nem az önkormányzatra kell, hogy épüljön, hanem befektetőknek és szponzoroknak kell alkotniuk a tulajdonosi kör meghatározó százalékát. Mint mondta, egy olyan feltételrendszer kidolgozása van folyamatban, amellyel a PSN Zrt. az indulási jogot átadhatja egy olyan gazdasági társaságnak, amely a tulajdonosi szerkezetéből eredően képes lesz az önkormányzattal együtt sikeresen működtetni a csapatot.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő