Hirdetés

A szakképzési törvény változására reagálva nyitott meg tavaly a Pécsi Ágazati Képzőközpont, melyet a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és az Építőipari Technológiai Klaszter tagjai hoztak létre azzal a céllal, hogy az építőipari szakmák gyakorlati képzését magasabb színvonalon biztosítsák. Most az oktatási intézménnyel együttműködésbe kezd a város önkormányzata, ebből pedig hosszú távon sok-sok pécsi profitálhat majd. 

Pályázat útján nyert keretből nyitotta meg kapuit 2022-ben a legmodernebb eszközökkel felszerelt oktatási intézmény a régi „kis Pollack” helyén a Batthyány utcában, itt a szakmai tudás megszerzése teljeskörűen megvalósulhat a több évtizedes tapasztalattal rendelkező, elkötelezett tanárok elméleti és gyakorlati óráinak segítségével.

Újdonság, hogy a például ácsnak, burkolónak, kőművesnek, festőnek vagy technikusnak tanuló diákok mostantól egy innovatív kezdeményezésnek hála, mely a helyi önkormányzat részvételével valósul meg, „élesben” is kipróbálhatják magukat igazi munkaszituációkban, ezért pedig fizetést is kapnak – oktatóik és városvezetőink ezzel perspektívát mutatnak a számukra, hogy hosszú távon is itt maradjanak a legkíválóbb szakemberek.

Kezdésként a Mezőszél utcai óvodában végeztek felújítási feladatokat a képzésben részt vevők, de természetesen a cél az, hogy sok hasonló projektet valósítsanak meg.

– Azt gondolom, hogy az ilyen kezdeményezésekre mondhatjuk azt, hogy igazi „pécsiség”. Ez olyan együttműködés, ami minden félnek az előnyére válik: a tanulók professzionális, modern, mégis védett körülmények között tehetnek szert gyakorlatra, az önkormányzat intézményei pedig gyakorlatilag anyagköltség ellenében újulhatnak-szépülhetnek meg. A szakipari diákok ráadásul a megszerzett tudást később pécsi cégek javára fordíthatják. Szerintem ez egy rendkívül előremutató projekt, minél több ilyenre lenne szükség Pécsett, éppen ezért már az ötletért is köszönet illeti az Ágazati Képzőközpontot – mondta Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere.

Lapunknak nyilatkozott Molnár Gábor, az Építőipari Technológiai Klaszter elnöke, és az Ágazati Képzőközpont szakmai vezetője is a kooperáció kapcsán. Mint mondta, legfőbb céljuk, hogy a gyakorlati képzés színvonalát emeljék, így további munkalehetőségeket kerestek egyre növekvő számú tanulójuk számára a partnercégeik által biztosított helyek mellett – ezért kérték az önkormányzat segítségét.

– Szeretnénk olyan gyakorlati helyeket találni a diákjaink számára, ahol hasznos, látható eredménnyel végződő munkát tudnak végezni. Természetesen közben a piac szerepét nem szeretnénk átvenni és ezzel rontani az építőipari vállalkozások esélyeit, így jutottunk első körben az önkormányzati óvodákhoz, ahol hatalmas segítséget jelent, ha részt vesznek a felújításban a tanulók. Ezzel mindenki jól jár, hiszen a városnak kevesebb pénzébe kerül a tatarozás, a szakképzésben szereplők pedig sok munkatapasztalatot gyűjtenek – foglalta össze Molnár Gábor.

Hirdetés