21 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálPapírhulladékból készül tüzelőanyag Pécsen

Papírhulladékból készül tüzelőanyag Pécsen

erfo2

Megváltozott munkaképességű dolgozók segítségével készítenek tüzelőanyagot az ERFO Nonprofit Kft. pécsi telephelyén papírhulladékból egy új fejlesztésnek köszönhetően – derült ki a társaság csütörtöki, üzemlátogatással egybekötött sajtótájékoztatóján.

Már üzembe is helyezték az ERFO Nonoprofit Kft. pécsi telephelyén azt a brikettáló gépet, amellyel a vállalatnál, valamint a városi környezetben keletkező papírhulladékot jó minőségű, környezetbarát tüzelőanyaggá lehet alakítani. A gépet megváltozott munkaképességű dolgozók kezelik, a cég összesen Pécs környékén 800 ilyen embernek ad munkát varrodákban, műanyagüzemekben.

Szabó Ferenc, az ERFO régióvezetője elmondta, a 25 millió forintos uniós forrásból megvalósuló beruházás megváltozott munkaképességű dolgozóknak teremt új munkahelyeket, s hozzájárul, hogy segítségével átképzések valósulhassanak meg a vállalatnál.

erfo1

A szerdai eseményen jelen volt Bernáth Ildikó, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő projekteket támogató Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke is. Ő arról számolt be, hogy az ERFO Nonprofit Kft. is részese annak az uniós projektnek, amellyel háromezer megváltozott munkaképességű alkalmazott képzését kezdhette meg tavaly májusban három, állami tulajdonban lévő, úgynevezett védett foglalkoztató, a Kézmű, a Főkefe és az Erfo Nonprofit Kft.

Hozzátette: az Új Széchenyi Terv keretében 2014 májusáig tartó, 4,9 milliárd forint összköltségű program a három cég vidéki telephelyeit érinti. Az ERFO telephelyein a közel 1700 dolgozóból 900 vesz részt a támogatott alapvető kompetenciaképzéseken és szakmai képzéseken, átképzéseken.

Ilyen a papírból készült brikett...
Ilyen a papírból készült brikett…

Hangsúlyozta: a dolgozók számára ingyenes képzések célja, hogy lehetővé tegyék a nyílt munkaerőpiaci alkalmazást, valamint a megmaradt egészségi állapot felmérését és az ezzel kapcsolatos fejlesztést.

Páva Zsolt polgármester megemlítette, hogy a most futó projektből is látszik, miként segít a kormány a legrászorultabb társadalmi csoportoknak. Emlékeztetett rá: az elmúlt időszakban bővültek a kismamák foglakoztatásának lehetőségei, a fogyatékkal élők könnyebben vállalhatnak munkát mint korábban, a szociálisan rászorulók pedig a közmunka segítségével nagyobb eséllyel kerülhetnek vissza a munka világába.

Kővári János, Pécs országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy az ERFO Nonprofit Kft. tevékenységének egy jelentős része a fenntarthatóság szempontjából is fontos, hiszen a pécsi telephelyen üzembe helyezett új gép segítségével papírhulladék hasznosul tüzelőanyagként. Emlékeztetett rá: a baranyai megyeszékhelyen már elindult egy másik beruházás, amely hasonlóan fontos a környezet szempontjából, ugyanis a városban keletkező szennyvízből egy bioüzem ősztől villamos energiát állít majd elő.

A budapesti székhelyű, teljes egészében állami tulajdonú, 26 telephelyen közel 1700 embernek munkát biztosító ERFO Nonprofit Kft. Pécsen és a megyeszékhely környékén két papíripari üzemében egészségügyi papírtermékeket, öt varrodában ruházati termékeket, műanyagipari üzemében szemeteszsákokat, tasakokat, takarófóliákat gyárt, vegyes üzemeiben pedig csomagolóipari tevékenységet folytat 886, több mint 90 százalékban megváltozott munkaképességű dolgozójával.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő