100 pécsi családnak segítettek a város keleti részén

Befejeződött a pécsi Szocfészek projekt, az elmúlt évek egyik legnagyobb, több mint 600 millió forintból megvalósult önkormányzati bérlakás-fejlesztési programjának köszönhetően több mint 100 keleti városrészben élő családnak javultak az életkörülményei.

A város önkormányzata azért, hogy megállítsa a keleti városrész évtizedekkel ezelőtt indult gazdasági és szociális leszakadását, elindított egy nagyszabású, nemzetközi szinten is elismert városrehabilitációs programot, melyben többek között a helyi közösséget és munkaerőpiacot erősítő-fejlesztő, valamint szociális munkateremtési projektek valósultak meg. Az elmúlt 10 évben Pécsbányatelepen, Pécs-Somogyban és a Hősök terén is további sikeres bérlakás-fejlesztési projektek is lezárultak.

Merza Péter a györgytelepi Pék soron mutatta be a nemrég lezárult 610 milliós projekt eredményeit

A fenti városrehabilitációs program eredményeire és tapasztalatára hagyatkozva az önkormányzat a 2014–2020-as időszakban is folytatta a szegényebb keleti városrészben élő családokat megsegítő lakhatási fejlesztéseket az április közepén zárult Szocfészek nevű városrehabilitációs projekt keretében. A projektzáró sajtótájékoztatón Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. vezérigazgatója elmondta, a Szocfészek a Hősök tere környékén található Pék sorra, a Tárna utcára és a Füst utcára összpontosított, az itt található leromlott állapotú bérlakások felújítása volt a projekt központi célja.

48 bérlakás újult meg a környéken 

Hangsúlyozta, hogy a 610 millió forintos beruházás eredményeként 10 épülettömbben összesen 48 önkormányzati bérlakást újítottak fel, valamint az érintett utcák környékén is végeztek fontos fejlesztési munkákat: kialakítottak esővíz-elvezető árkokat, megerősítették a veszélyessé vált támfalakat, valamint közösségi hulladékgyűjtő szigeteket is létrehoztak.

Az elszegényedett városrészben élők életkörülményei javultak

– Ez egy olyan mintaértékű fejlesztés, ami már az Európai Unió tetszését is kivívta, a célunk pedig az, hogy a jövőben a bérlakás-fejlesztési és infrastruktúrajavítási munkákat folytatni tudjuk más városi helyszíneken is – mondta Merza Péter.

A munkálatok ideje alatt a város önkormányzata az érintett családoknak ideiglenes szálláshelyet biztosított és költöztetésükben is segített. A projektnek köszönhetően több mint 100 pécsi család lakhatási feltételei javultak jelentős mértékben.

hirdetés

Hirdetés