Ica néni a legidősebb pécsi

Kedden délután Pécs legidősebb lakosát, a 104 éves Ürge Gyuláné, Ica nénit köszöntötte születésnapja alkalmából Csizi Péter pécsi alpolgármester, valamint Moór Eszter, a Népjóléti és Sportbizottság elnöke.

Ürge Gyuláné Ica néni, aki a Zipernovszky Integrált Szociális Intézmény Idősek Átmeneti Otthonának lakója 1910-ben született Szolnokon, az első világháború kitörésekor 4 éves volt, a második világháborút már felnőttként élte meg, Pécsre 1948-ban került a MÁV-Igazgatóság alkalmazottjaként.

Szép kora ellenére kiváló egészségnek örvend, azonban, hogy miként tartja magát „fiatalon” nem árulta el, annyit viszont elmondott, hogy férjével együtt szenvedélyesen szeretett utazni. Együtt bejárták egész Európát és már pécsiként a mecseki turistautakat sem hagyták ki. Ica néni 76 évesen még átlépte az olasz-szlovén határt.

104 éves néni6
Régi fotók is előkerültek

A nővérek elmondták, hogy szeret az emlékein gondolkodni, de a háborúk eseményei felkavarják, így azokról ottjártunkkor sem mesélt.

Ürge Gyuláné június 15-én töltötte be a 104. életévét, ez alkalomból köszöntötte Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, Moór Eszter a Népjóléti és Sportbizottság elnöke, az otthon dolgozói és két élő rokona, unokaöccse Kecskés András és felesége, akik kéthetente meglátogatják az idős nénit.

104 éves néni4
Abban évben született, amikor a Titanic elsüllyedt

– Azt gondolom, hogy csak akkor tudjuk felfogni mit is jelent ennyi év, ha belegondolunk mi is történt 104 évvel ezelőtt – fogalmazott Csizi Péter. – 1910-ben, négy évvel járunk az első világháború kitörése előtt, de ekkor koncertezett Kodály és Bartók először közösen, ebben az évben búcsúztunk el Mikszáth Kálmántól, de Faludy György és Karády Katalin is ekkor született, sőt a Titanic is 1910-ben épült – tette hozzá.

104 éves néni7
Ica néni kislányként (középen) családjával

Az alpolgármester köszöntője után   az otthon dolgozói két tortával lepték meg az idős hölgyet.

Hirdetés