1,9 milliárdot von el a kormány a pécsi egyetemtől a járványhelyzet miatt

A PTE korábbi rektora, Bódis József erősítette meg a parlamentben, hogy 1,9 milliárdot von el a PTE-től a kormány a járvány ürügyén, ráadásul korábban 3,6 milliárd forint volt betervezve elvonásra – írja a Pécsi Stop.

Mint írják a bahir.hu-ra hivatkozva, a parlament május 18-ai ülésén Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője által feltett kérdésre válaszolt úgy Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, a PTE volt rektora, hogy a pécsi egyetemtől 1,9 milliárd forintot von el a kormány a járványhelyzet okán.

hirdetés

Ez az összeg akár 3,6 milliárd forint is lehetett volna korábbi hírek szerint.

A lap szerint az államtitkár azt is elismerte, hogy alacsonyak a bérek a felsőoktatásban, bár az elmúlt három évben 27 százalékos béremelés történt. Továbbá ha a felsőoktatási törvénymódosítást elfogadják, akkor 2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékos béremelésre lehet számítani.

A Pécsi Stop a bahir.hu-ra hivatkozva azt is közli, a megszorító intézkedések mindegyik egyetemet érinteni fogják, és a PTE-n belül minden egyetemi karon jelentkezhetnek az elvonások, amik várhatóan elbocsátásokkal fognak járni.

További részletek ide kattintva olvashatók.

hirdetés

Hirdetés