400 ágyas: még mindig nincs szerződés

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora lapunknak sajnálatosnak nevezte, hogy a támogatás tavaszi bejelentése óta a mai napig nem kapott zöld utat a 400 ágyas klinikai tömb modernizálását magában foglaló, több mint tízmilliárdos beruházás.

hirdetés

Bár az egyetem vezetői – köztük a klinikai tömb igazgatója, az előző rektor, Gábriel Róbert -, s a volt kormány prominensei is állították még márciusban, hogy napok vannak hátra a támogatási szerződés aláírásáig, a mai napig semmi sem történt a pécsi egészségügyet érintő fejlesztések ügyében. Pedig a felek korábban arról beszéltek, hogy 2012 végéig több mint tízmilliárd forintból modernizálhatják a pécsi 400 ágyas klinikai tömböt, s alakítanak ki sürgősségi betegellátó központot uniós támogatások felhasználásával.

A beruházások keretében egy 900 négyzetméteres komplex sürgősségi betegfogadó központot hoznának létre, amelyben minden szakterületnek lesz ügyeletes szakembere – ezáltal nem a városban szétszórva működnek majd az egyes ügyeletek, hanem – több fejlettebb ország példáját követve – egyetlen helyen. A fejlesztés nagyobbik részében a 400 ágyas ,,C” tömbjét modernizálnák: kialakítanának egy központi műtőblokkot, valamint az eddig fel nem újított szinteken is (a gyógyászati technikai rendszert is beleértve) fejlesztéseket hajtanának végre.

Bódis József rektor megkeresésünkre sajnálatosnak nevezte a tényt, hogy a bejelentés után hónapokkal sem történt érdemi lépés a pécsi betegellátás számára stratégiai fontosságú ügyben, annál is inkább, mert az ország más pontjain már lezajlottak hasonló beruházások.

„Az a tény, hogy a mai napig nincs aláírt támogatási szerződésünk, nagyfokú bizonytalansági tényezőt jelent, miközben az egyetem az amúgy sem fényes anyagi helyzetén felülemelkedve komoly erőforrásokat mozgósított a pályázaton való indulás érdekében” – bosszankodik az új rektor, aki már júliusi beiktatása előtt több fórumon hangot adott véleményének, kérte az állami szervek gyors intézkedését. A szerződés nélkül ugyanis nem indulhat meg a közbeszerzési eljárás, azaz minden egyes nappal csúszik a felújított részlegek 2012 végéig történő átadása.

Bódis József amondó, ha valamilyen oknál fogva a régió és az egyetem számára kulcsfontosságú beruházás nem valósul meg, évtizedes lemaradásba kerül a pécsi betegellátás. „Ha azonban sikerrel hajtjuk végre a fejlesztéseket, óriásit tudunk faragni a budapesti és más vidéki rendszerekkel szemben való lemaradásunkon” – tette hozzá az egyetem új első embere.

Hirdetés