A fele búza már megvan!

Idén is kaphatunk a kis cipókból, az adomány szegény gyerekeknek megy!

Hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence valamennyi országából várják a szervezők a búzát az idei magyarok kenyere programhoz is. A cél az, hogy 50 tonnányi gyűljön össze.

Tavaly már az ország összes megyéjéből érkezett búza a magyarok kenyere akcióhoz, de a határainkon túli, magyarok lakta vidékekről is sokan küldtek a gabonából. Az összeöntés ünnepén megőrölt liszt nagy részét a Böjte Csaba atya vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, amely 2300 erdélyi árvát gondoz évek óta.

hirdetés

A Korinek László pécsi professzor ötlete alapján elindult programot idén is nulla forintból, pusztán felajánlásokból, cégek segítségével rendezi meg a város. A cél az, hogy idén az alapítvány összes gyermekének egész évi lisztfelhasználását biztosítsák.

Ez ötven tonnányi búzát jelent, ám ennek fele már meg is van.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ugyanis 25 tonnát ajánlott fel. Az alapanyagot az ország 19 megyéjéből, a területi igazgatóságok közreműködésével gyűjti össze a szervezet.

Minden megyében 2-3 átvevőpontot jelölnek ki, ahol a máshonnan beérkező adományokat is fogadják, hogy az augusztusi őrlésre Baranyába szállíthassák a szervezők.

A tervek szerint egyébként Pécsváradon sütik majd meg a nemzet kenyerét és az összetartozást jelképező több ezer cipót Szent István napjára. Pécs mindezeken túl felkérte a külföldi testvértelepüléssel rendelkező hazai önkormányzatokat arra, hogy segítsenek a gyűjtésben.

Egyre több az adomány

Az induláskor, 2011-ben 10 tonna búza érkezett Baranyába, egy évvel később már huszonöt tonna. A lisztből sütött kenyeret tavalyelőtt Pécsen szegték meg, tavaly pedig Budapestre is eljutott egy kenyér, amelyet a Szent Jobb körmeneten Erdő Péter bíboros áldott meg augusztus 20-án.

A búzát egyrészt az augusztusi összeöntés ünnepének helyszínén, a mohácsi Szent Miklós vízimalomban, valamint a szigetvári malomban őrlik meg, és várhatóan Pécsváradon sütik meg a nemzet kenyerét, valamint a jótékony célú értékesítésre szánt cipókat. Utóbbiakat az augusztus 20-i pécsi Magyarok Kenyere Ünnepen árulja majd a Pécsi Jótékony Nőegylet; a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogatják.

hirdetés

Hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.