A Jókai és az Árpád suli is megújul

Két iskola felújításáról döntött az önkormányzat a csütörtöki közgyűlésen. A Jókai Mór Általános Iskola és a kertvárosi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola állapota aggasztóvá vált az elmúlt évek során, külső-belső fejlesztésekre van szükség számos téren.

A csütörtöki közgyűlésen, némiképp meglepően, hosszas vita kerekedett az iskolák felújításának kérdéséből, mely végül messze vezetett az alapvető döntéstől.

Csizi Péter országgyűlési képviselő számon kérte az ellenzéket, miért hagyta magára az előző évtizedben az iskolákat, miért történhetett meg az, hogy egyik pillanatról a másikra derült ki hogy az épületek életveszélyesek. Az előző városvezetés szemet hunyt a tények felett és homokba dugta a fejét – mondta.

Ugyanis immáron nyolc éve annak, hogy egy átfogó vizsgálat keretében számos iskoláról megállapították, hogy sürgősen felújításra szorul. A legégetőbb probléma megoldódott, az Illyés Gyula Általános Iskolát 2011-ben felújították, nem sokkal utána a Testvérvárosok terei Általános Iskola is megújult, ám számos épület még máig vár a fejlesztésekre. Most lehetőség nyílott a Jókai utcai iskola és az Árpád Fejedelem iskola előtt, hogy megújuljon kívül-belül.

Mindkét iskola nagy problémája a nyílászárók elavultságából adódó fűtési többletköltség a téli időszakban – ezt most egy teljes cserével orvosolnák.

Egy teljes energetikai fejlesztés is ráfér mindkét intézményre – nem csupán a gazdaságos működés, a teljesen korszerűtlenné vált berendezések miatt is. A fűtőtestek cseréje, a vízhálózat fejlesztése is mind megoldandó. Felmerült a napkollektorok beépítésének ötlete is, ám ennek a lehetőségét még vizsgálatok előzik meg.

pécs jókai
A Jókai iskola, építésekor (és most is)

A harmadik fő szempont a fejlesztések kapcsán az akadálymentesítés. Mindkét iskolában a bejárathoz és legalább egy mellékhelyiséghez biztosítani kell az akadálytalan eljutást, és egy lift beépítése is szerepel a tervek között.

Az Árpád iskola rosszabb állapotban van, itt egy teljes külső hőszigetelést is végre kell hajtani, és minden egyes világítótest cserére szorul, kültériek és beltériek egyaránt. Központi fűtéssel működik a kertvárosi suli, a teljes rendszert át kell vizsgálni és felújítani.

A Jókai és az Árpád fejlesztéseire TOP-projektek keretein belül bruttó 337, illetve 400 millió forintot szán az önkormányzat. Előbbi közel 3500, utóbbi 6132 négyzetméteren terül el.

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola esetében azonban kicsit bonyolultabb a helyzet.

Fotó: Müller Andrea
Az Árpád Fejedelem iskola külsőre, belsőre sem változott

A 24 tantermes intézmény épülete 1986-ban a híres-hírhedt IMS tartószerkezettel épült, amivel a Magasház is. Ahhoz hasonlóan, ennek a szerkezete is hamar korrodálódni kezdett. Most egy hasonló, újabb technológiával muszáj modernizálni a vázszerkezetet.

A konyha az építés óta ugyanazokkal az eszközökkel dolgozik, ezek fele már nem működik, vagy ha igen, nem felelnek meg az előírásoknak.

A bejárat ugyan jó helyen van, de az iskola portáját át kell helyezni a biztonság érdekében.

A probléma ott van, hogy ezek a beruházások kívül esnek a TOP-projekt által finanszírozott fejlesztésekből, így a városvezetésnek ezeket önerőből kell vállalnia. Ez bruttó 512 milliót jelent az önkormányzat számára.

Ha a munkálatok ütemezése rendben, csúszások nélkül zajlik, 2018 augusztusának végére befejeződhetnének a fejlesztések.