A kommunista diktatúra áldozatainak szimbolikus alakjáról, Kovács Béláról emlékezett meg február 25-én Péterffy Attila polgármester, továbbá Bognár Szilvia, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos alpolgármesterek a Kovács Béla patacsi szülőházából kialakított emlékhelynél, valamint a Kovács Béla Általános Iskolánál.

hirdetés
Uránia Mozi

Fotógalériánk az eseményről:

A kommunizmus a történelem legnagyobb emberáldozattal járó időszaka volt: több mint 100 millió halottat hagyott maga után, a magyar áldozatok között 714 embert végeztek ki, több százan váltak sortűz áldozatává, 70 ezer embert börtönöztek be, 800 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba és 200 ezren vesztették életüket a Gulag-táborokban.

A pécsi születésű Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba, ahol 9 évig tartották fogva. Szabadságát elnyerve, az ’56-os forradalom idején részt vett a kisgazdapárt újjászervezésében, a forradalmi kormány földművelésügyi-, majd államminisztere lett, de megromlott egészségügyi és lelki állapota miatt 1959-ben 51 évesen elhunyt. Elhurcolásának napját 2000-ben nemzeti emléknappá nyilvánították.

Kovács Béla patacsi szülőháza a kommunizmus áldozatainak egyik legfontosabb magyarországi zarándokhelye lett az utóbbi években.

Kovács Béla életútjáról ebben a cikkünkben emlékeztünk meg:

Parasztfiúból pincér, kisgazda vezetőből szibériai fogoly