Nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné – vagy legalábbis ne hallott volna róla – a Béres Cseppet. A „Mindenki kidőlt? Én szedek itt egyedül Béres Cseppet?” – tévéreklám ott cseng a fülünkben, és azt is sokan tudják, hogy Béres József kutató ízig-vérig magyar találmányáról van szó. Most még alaposabban megismerhetjük a Béres Csepp történetét, ugyanis filmre vitték a neves tudós életét. Nem egy unalmas, tudományos filmről van szó, Béres József sztorija megérdemli azt, hogy egy izgalmas, kétórás alkotással emlékezzenek rá.

A rendező, Gyöngyössy Bence nevéhez olyan filmek fűződnek producerként, mint a Hyppolit és a Meseautó feldolgozásai. Rendezőként ismerős lehet az Egy bolond százat csinál és a Papírkutyák alkotásokból – utóbbinak forgatókönyvét is ő írta. Tapasztalata tehát bőven van, ahhoz, hogy Béres József életét vászonra vigye A feltaláló cím alatt. A film producere pedig Kabay Barna lesz, akit Oscar-díjra is jelöltek a legjobb külföldi film kategóriában Jób lázadása filmjéért. Mondhatjuk, hogy a Béres Csepp, és feltalálójának története biztos kezekben van.

A film előzetese:

Béres József laboratóriumi kutatóként felismerte, hogy a növények betegségét többnyire alapvető nyomelemek hiánya okozza, ha ezeket pótoljuk, orvosolhatóak a tünetek. Ezt a vonalat követve ráébredt, hogy mind az állatoknál, mind az embereknél ugyanígy van ez. Ekkor kezdődött el a Béres Csepp története. Jó tudóshoz méltóan először magán próbálta ki a készítményét, aztán súlyos beteg húgának is adott belőle.

Gyógyító hatásának hamar híre ment, egyre többen érdeklődtek a cseppek iránt. Mindez kezdte a szocialista hatalom szemét szúrni, elkezdték megnehezíteni, majd teljesen ellehetetleníteni Béres József munkáját. Mindent bevetettek, hogy megakadályozzák a gyógyszer terjedését, megtörjék a népszerűségét. Bírósági eljárás indult Béres ellen kuruzslás vádja miatt, börtönnel fenyegették meg. A kutató mindvégig kiállt felfedezése mellett és elszántsága sokakat maga mellé állított.

A film a történet szövésén túl remekül mutatja be a hatvanas éveket, érezteti a hatalom befolyását, az emberek hozzá való viszonyát, a rendszer által koholt hazugságokat.

Nívós készítők mellé nívós színészgárda is társult: Béres Józsefet Gáspár Tibor, feleségét Huszárik Katalin alakítja, de feltűnnek többek között olyan színészek is, mint Für Anikó, Trokán Péter, Oberfrank Pál, Seress Zoltán.

A filmet február 6-án mutatják be a magyar mozikban, Pécsen az Uránia Mozi tűzi műsorára. A bemutatót közönségtalálkozóval kötik egybe.