A munka nem állt meg a pécsi zooban: látogatók nem, de az állatorvos továbbra is jön

A napokban számoltunk be róla, hogy a pécsi állatkert sajnos nagyon nehéz anyagi helyzetbe került a járvány miatti kényszerszünet okán. Természetesen a dolgozók ennek ellenére minden erejükkel gondoskodnak a zoo lakóinak jó egészségügyi állapotáról. Fotóriporterünk lencsevégre kapta a mai állatorvosi látogatást: a hiénapárt és egy szalagos varánuszt vett kezelésbe a doktornő. 

Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, minden állatnak van egy koordinátora, aki meghatározza, hogy az adott egyed szaporodhat-e, avagy sem. Mivel a pécsi zoo hiénapárja – Zulu és Mimóza – mindeddig nem kaptak engedélyt utódok nemzésére, a nőstény évente fogamzásgátlót kap. Ez egy tervezett beavatkozás, melyet teljes altatásban végeznek. A szakember ahhoz hasonlította a műtétet, mint mikor egy háziállatba egyszerű chipet ültetnek be.

hirdetés

Hozzátette, az altatás alatt ilyenkor minden alkalommal alaposan felmérik Mimóza egészségi állapotát, sőt oltásait is megkapja alvás közben. A hím hiénát nem altatták el, ő fúvócső segítségével lett beoltva, szintén a mai napon.

 

Sajnos a szalagos varánusz esetében nem volt ilyen egyszerű a helyzet, az állatnál betegség miatt volt szükség orvosi beavatkozásra. Mint az igazgatóhelyettes elmondta, egy korábbi – a petefészek eltávolításával együtt járó – komoly hasi műtét következménye lehet, hogy a hüllő belső szervei károsodtak. Már a körülbelül egy évvel ezelőtti beavatkozáskor kiderült, hogy a jószág vérében magas a húgysav-tartalom, mely veseelégtelenségre utalhat, ami egyébként gyakori a varánuszoknál.

– Emiatt lehet most, hogy a szájában nyálkahártya-fertőzés jeleit láttuk, vérzékenységet tapasztaltunk. A doktornő ma vesefunkciót mért és kenetet vett az állat szájából, melyeket elküld laborba. Bizakodóak vagyunk, mert a varánusz eszik és alapvetően jól van, reményeink szerint még időben elcsíptük a betegséget és sikerül kigyógyítani belőle – fejtette ki Andricz Bertold.

Természetesen az állatkert rossz anyagi helyzete miatt rátértünk a kezelések költségére is. Az igazgatóhelyettes elárulta, hogy a hiéna implantátuma nagyon drága, de mivel minden évben ilyenkorra tervezik a műtétet már március elején megrendelték azt, ezért tudták finanszírozni. Hozzátette, hogy az oroszlánok és a többi nagymacska fogamzásgátlóját hogyan tudják majd megvenni, azt még nem tudni.

– Az hatalmas segítség, hogy az állatorvossal fix havidíjban állapodtunk meg évekkel ezelőtt, amitől jelenleg a körülményekre való tekintettel elállt. Visszamenőleg rendezzük majd az állatorvosi díjat. Így a mai kezeléssel kapcsolatban most csak a laborköltségek terhelnek minket, de ezek szerencsére nem számottevőek – mondta végezetül az állatkert szakmai igazgatóhelyettese.

Többször is írtunk arról, hogyan támogathatják a lelkes állatimádók a pécsi zoo tevékenységét: ITT és ITT is beszámoltunk ennek módjáról. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kővári János önkormányzati képviselő gyűjtést indít a pécsi állatkertnek:

Gyűjtést indít Kővári János a pécsi állatkertnek

A pécsi Demokratikus Koalíció (DK) is segít az állatkertnek. 1 évre elegendő mennyiségű széna (50 tonna) és szalma (5 tonna) ellátmánya rendeződött közvetítésükkel, köszönhetően a Bonafarm Csoportnak, egy bicsérdi adományozónak, a bükkösdi Árki Zoltánnak, és a bogádmindszenti Mahagében Kft-nek.

Szerencsére sokan keltek a zoo védelmére, ahogy az alábbi Facebook-posztjukból kiderül. Csak így tovább!

hirdetés

Hirdetés