A pécsi egyetemen adták át az ország első marokkói konzulátusi irodáját

A Pécsi Tudományegyetemen szerdán adták át az ország első marokkói konzulátusi irodáját, mely az egyetem marokkói diákjainak képviselete mellett a jövőben nagy szerepet játszhat a Magyarország és Marokkó között fennálló kapcsolatok megerősítésében.

Szerdán ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központjának épületében a Marokkói Tiszteletbeli Konzulátus irodáját, mely az országban az első marokkói konzulátus.

A Damjanich utcai egyetemi épületben található iroda fontos szerepet fog betölteni a jövőben

Az ünnepség kezdetén Gábriel Róbert rektorhelyettes elmondta, hogy annak, hogy a marokkói tiszteletbeli konzulátus Pécset, a pécsi egyetemet választotta irodájának helyszínéül, az egyik oka az, hogy a sikeresen zajló nemzetköziesítési programnak köszönhetően idén már 25 marokkói egyetemista tanul a PTE több karán – ez a szám pedig a jövőben növekedni fog. Hozzátette, hogy az egyetemen működő Afrika Kutatóközpontban zajló munkának köszönhetően a két ország intézményei között jó viszony alakult ki az elmúlt évek során. Kiemelte, hogy a jövőben a cél az, hogy tudományos projektekben, közös kutatásokban vegyenek részt, hogy mindennek a lehetőségeit felkutassák.

Gábriel Róbert: a jövőben mégtöbb marokkói hallgatót várnak 

Péterffy Attila polgármester beszédében kiemelte, hogy az októberben hivatalba lépett városvezetés kiemelten fontos célként kezeli az idegenforgalom fejlesztését és a nemzetközi kapcsolatok erősítését, ezért fontos minden olyan kezdeményezés, amely bármilyen módon segíti ezeket a törekvéseiket.

“Fontos cél az idegenforgalom fejlesztése”

– A tiszteletbeli konzulátus funkciójából fakadóan főleg a marokkói állampolgárok magyarországi képviseletét látja el. Ha a konzulátus külföldi diákok életét könnyíti meg, ezzel vonzóbbá téve a pécsi egyetemet, azt csak üdvözölni tudom. Ezzel együtt bízom abban, hogy az újonnan létrejött intézmény serkentően hat majd a két ország kapcsolataira, és abban is, hogy ez egy olyan gyümölcsöző viszony lesz, amelyben Pécs városa és egyeteme is megtalálja majd a maga szerepét – mondta.

Jenei Zoltán egyetemi kancellár rövid köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy Pécs és a pécsi egyetem a két ország kapcsolatában sikeres legyen, sok munkára és erős partneri viszonyok kialakítására van szükség.

Karima Kabbaj a PTE magas színvonalú oktatását méltatta

Karima Kabbaj marokkói nagykövet az átadóünnepélyen elmondta, hogy örömmel tölti el az, hogy a nemzetközileg elismert Pécsi Tudományegyetem egyre nagyobb számban fogadja a marokkói hallgatókat. Hozzátette, hogy bízik az intézmény magas színvonalú oktatásában, hiszen az rendkívül fontos szerepet tölt be abban, hogy a jövőben a két ország kapcsolatai erősödjenek, hogy a magyarok és a marokkóiak jobban megértsék egymást.

A frissen átadott tiszteletbeli konzulátusi iroda

Dombi Viktor tiszteletbeli konzul kiemelte, hogy Marokkó és Magyarország gazdasági, sportéleti, tudományos és turisztikai területeken kialakított kapcsolata az elmúlt években egyre szorosabbá és gyümölcsözőbbé vált, melyből mindkét ország jövedelmez. A pécsi konzulátuson zajló munka – folytatta – mindehhez hozzá fog járulni, emellett pedig a konzulátusi iroda természetesen mindenben segíteni fogja a marokkói diákokat és a Pécsre látogató marokkói állampolgárokat is.

hirdetés

Hirdetés