A pécsiek 0,02 %-a volt kíváncsi a Soros-pénzzel támogatottak haknijára

Az esemény vége felé már kevesebb embert érdekelt a dolog

Nagyjából 40 embert érdekelt a hetek óta beharangozott Soros György támogatta pécsi civil szervezet által szervezett program, melyen a szintén Soros György által támogatott Transparency International emberei, vezetői tartottak előadásokat például a magyarországi helyzetről a saját felméréseik alapján.

A pécsiek minél nagyobb és aktívabb közéleti szereplésre buzdítása volt a célja annak a Művészetek és Irodalom Házában megrendezett eseménynek, melyet a Transparency International Magyarország és az Emberség Erejével Alapítvány szervezett az unió „Európa a Polgárokért” programjának keretén belül. A nagy buzdítás maximum 40 embernek szólt, ennyien voltak kíváncsiak ugyanis az eseményre.

Ligeti Miklós a hazai korrupcióról beszélt

Az eseményen elsőként Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója tartott előadást a magyarországi korrupciós helyzetről. Kezdésképp ismertetett egy olyan általuk – illetve berlini központjuk által –  2016-ban végzett lakossági felmérést, ami szerint természetesen a korrupció Magyarországon egyre súlyosbodó probléma, és ahogy az várható is volt, a kormány nem tesz eleget annak visszaszorítása és megelőzése érdekében. A Soros György által támogatott szervezet felmérése szerint persze hazánk visszaesett a nemzetközi rangsorban.

Mucsi Gyula alkalmazásokat mutatott be

Mucsi Gyula, a szervezet projektvezetője olyan online eszközökről tartott előadást, melyeket a pécsiek a „közhatalom ellenőrzésére” használhatnak fel, egy „európai uniós közpénzfigyelő applikációt, egy  „közbeszerzési jelzőrendszert” és közérdekű adatok letöltését segítő programot.

Ezekkel az appokkal is – mint mondta – az a céljuk, hogy az embereket közéleti szerepvállalásra buzdítsák, valamint arra, hogy a demokratikus folyamatokban részt vegyenek.

Nyirati András készülő képzéseikről adott elő

Nyirati András, az Emberség Erejével Alapítvány trénere olyan pécsi képzésekről, helyi műhelyekről és fórumokról adott elő, melyek erősíthetik a pécsiek állampolgári tudatát és demokratikus gondolkodását. Ezekből ugyanakkor még egy sem létezik.

Az esemény vége felé már kevesebb embert érdekelt a dolog

Ezt követően egy balliberális blog szerzője vezette be a közönséget a „korrupció elleni” újságírásba, merthogy erre kérték fel és ez is volt az előadásának címe. Ő azonban azt mondta, hogy ő nem oknyomozó újságíró, maximum vannak olyan jegyei. Később felolvasott egy szintén a Soros György forrásaiból is gazdálkodó oldal – az Átlátszó.hu -szerzőjétől származó bejegyzést, aki szerinte oknyomozó újságíró – őt méltatta, majd elmondta, hogy dolgozik maga is az Átlátszónak időnként, valamint a Magyar Narancsnak és a Magyar Nemzetnek is.

Ekkorra a nagyjából 40 fős közönség azonban már erősen megcsappant, de érdembeli nézői kérdésekre amúgy sem került sor.

Hirdetés