A PSN Zrt. és a Természettudományi Kar összefog az úszósport érdekében

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a PTE Természettudományi Karának Sporttudományi és Testnevelési Intézete, amelynek a pécsi úszósport lehet a nagy nyertese.

hirdetés
Uránia Mozi

A PSN Zrt. úszó szakosztályát érintő együttműködés érdekében szervezett eseményen prof. dr. Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetségtől és Fogarasi Gábor, Pécs Megyei Jogú Város Népjóléti és Sportbizottságának elnöke is tiszteletét tette – számolt be a PSN Zrt. honlapja.

A Sporttudományi Intézet vezetője, dr. Váczi Márk arról számolt be, hogy ezután az egyetem és az évtizedek óta sikeres pécsi úszás szoros együttműködésben, kölcsönösen segítik majd egymást, hiszen az a tudományos háttér, amit az úszóknak nyújtani tudnak, óriási előrelépés lehet a sportolók felkészülésében.

A fiatal úszók előtt kapukat tárhat ki a megállapodás, ugyanis a továbbtanulás előtt álló pécsi sportolók kiemelt támogatást kapnak majd annak érdekében, hogy Pécsett maradhassanak az úszósport kiválóságai – ezt már dr. Horváth Attila, a TTK dékánja tette hozzá.

Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes, és Iván Bence Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes sportolók is alátámasztották, de külön jó hír, hogy a paralimpiai dobogós Konkoly Zsófia és az ifjúsági válogatott Jászó Ádám is úgy tervezi, hogy jövőre a PTE-n folytatják tanulmányaikat.

A szövetség képviseletében az együttműködés ünnepélyes aláírásán jelen lévő prof. dr. Sós Csaba is üdvözölte az együttműködést – amelynek alapjait két éve Tóvári Ferenc és Jancsik Árpád fektették le. Sós hozzátette, hogy a hamarosan induló Úszónemzet program keretében az oktató- és edzőképzés kiemelt szerepet kap majd, ezt a most aláírt együttműködés már tartalmazza is. A dr. Tóvári Ferenc vezetésével működő egyetemi uszoda már az Úszónemzet program által kiadott szakmai anyag alapján indít csoportokat.

Itt, a versenysportra történő integráció is része a megállapodásnak. Szintén jó hír a PSN Zrt. úszóinak, hogy a jövőben az egyetemi uszoda egyéni foglalkozásokra is lehetőséget biztosít majd a számukra.

A PSN beszámolója szerint Jancsik Árpád óriási előrelépésként tekint a most szentesített együttműködésre, az ugyanis lehetőséget ad az edzői stáb folyamatos továbbképzésére, és a sportolók magas szintű menedzselésére is, hiszen most már a PSN és a város mellett az egyetem is nagyon komolyan veszi az úszók sportpályafutása mellett az civil életbe való elhelyezkedésük segítését is.

Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ahogyan eddig, úgy ez után is biztos hátteret nyújtanak a sportolóiknak, az pedig nagyon büszkévé teszi őket, hogy az olimpiai és paralimpiai érmes úszók mellett több tehetséges fiatalt is segíthetnek.

Kiemelt képünk forrása: psnzrt.hu