A roma holokausztra emlékezett a város

Augusztus 2-a a roma holokauszt, a Parajmos napja. Pécsen a 48-as téren lévő emlékműnél koszorúztak a város vezetői vasárnap este. 1944-ben ezen az éjjelen, Auschwitzban mintegy háromezer romát küldtek a halálba. 

hirdetés
Uránia Mozi

Pécsen 1944 márciusában kezdődött meg a gettósítás, a német megszállás után. A helyi zsidósággal együtt a romákat is egybegyűjtötték, hogy aztán körülbelül négyezret közülük bevagonírozzanak és Auschwitzba szállítsanak.

A második világháború roma áldozatainak számát nagyon nehéz meghatározni, mivel őket nem “regisztrálták” olyan akkurátusan a nácik, mint a zsidókat. Világszerte kétszázezertől kétmillióig terjednek a becslések. Mindenesetre a világháború után számos roma közösség emelte fel a hangját az ellen, hogy a számukra megítélt jóvátételek messze elmaradtak a zsidóság felé nyújtottaktól.

A Parajmosról részletesebben ITT írtunk.

Pécsett is tartottak megemlékezést, itt felszólalt többek között Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere, a roma önkormányzat képviselői, valamint több önkormányzati képviselő is tiszteletét tette.