A tanárokat is osztályozni fogják

Szeptembertől a tanárokat és az órájukat is figyelik majd a tanfelügyelők. Ez a megújulóban lévő köznevelési rendszer egyik legfontosabb projektje. Pécsett több iskolában létezik már hasonló ellenőrzés, csak azt az iskola minőségbiztosítási munkacsoportja végzi.

Akár az is szempont lehet szeptembertől, hogy melyik tanár hogyan magyaráz vagy mennyit kérdez. Egy kéttagú szakértői bizottság látogatja majd az iskolákat. Ők először megismerkednek az intézmény hátterével, majd tanórákra ülnek be, és interjút készítenek átlag fél órán keresztül minden, ott dolgozó pedagógussal, végül tömören dokumentálják tapasztalataikat.

Pécsett több iskolában van már hasonló minőségbiztosítási munkacsoport, ám eddig intézményen belül, a vezetőség ellenőrizte a tanárokat. A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma és Szakközépiskolájában például háromévente ellenőrzik a tanárok fejlődését.

Velük interjú is lesz!

– Minden iskolának volt arra lehetősége, hogy ilyen biztosítási rendszert hozzanak létre. Mi azért tartjuk ezt jónak, mert saját magunkat fejlesztjük – véli Sulyok Andrea, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és SZKI igazgatóhelyettese.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt mondta, a szeptemberben induló tanfelügyelet célja, hogy biztosítsa a köznevelési rendszer egységesen magas színvonalát és minőségét. Európa 16 országában működik ilyen rendszer, ami szerinte azt mutatja, hogy a magyar közoktatás eddig „pazarlóan bánt az erőforrásokkal”, hiszen Magyarországon 1985 óta nincs külső szakmai ellenőrzés, az eddigi felmérések pedig csak „a végpontokról adnak szűk képet”.

hirdetés

Hirdetés