A Zsolnay-japonizmust csodálhatjuk október elejéig

Ma délután nyílt meg a Zsolnay Múzeumban a „Lüszterlepkék és mázmadarak – A Zsolnay Múzeum japán gyűjteménye és a Zsolnay-japonizmus” címet viselő kiállítás, amelyet október 2-ig csodálhatnak meg az érdeklődők.

hirdetés
Uránia Mozi

A kiállítást annak kurátora, Dénes Mirjam nyitotta meg, aki a Magyar Szépművészeti Múzeum – Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumában dolgozik. Mint a japán alkotások és a japonizmus egyik hazai szakértője, beszédében elismerte, hogy sokáig ő maga sem tudott arról, hogy a Zsolnay gyűjtemény milyen gazdag, a japán művészetből merítő alkotásegyüttessel rendelkezik. A közel kétéves előkészítő munka után most megnyíló kiállítás ezt igyekszik bemutatni. Dénes Mirjam úgy fogalmazott, hogy reményei szerint ez is segít abban, hogy a magyar–japán kapcsolatok még erősebbé válhassanak.

Dénes Mirjam, a kiállítás kurátora

Az eseményen tiszteletét tette Japán magyarországi nagykövete, Otaka Masato is, illetve Péterffy Attila polgármester, valamint Ruzsa Csaba és Zag Gábor alpolgármesterek is. A városvezetés nem sokkal korábban a városházán fogadta a Pécsre érkező Masatót.