Akik Pécset a nagyvállalatoknak ajánlják

Pécset minél több nemzetközi nagyvállalatnak szeretnék bemutatni – mondta a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hipa) elnöke, Ésik Róbert. A szervezet nemrég Pécsett járt elnöke szerint ugyanakkor segítik a kis- és közepes vállalatokat, hogy a nagyobb, nemzetközi cégek beszállítói lehessenek. 

hirdetés
Uránia Mozi

-Sokan emlegetik szakmai berkekben a Nemzeti Befektetési Ügynökséget (HIPA), de egy átlagemberhez már kevésbé jutnak el az önökről szóló hírek, és valami rejtélyes szervezetnek gondolják, de valóban az?

-Az ügynökség Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt a Magyarország iránt érdeklődő vállalatok számára, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatásokról, testreszabott ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatósági ügyintézésben. A HIPA segíti a magyar kis- és közepes vállalatokat, hogy a multinacionális cégek beszállítói lehessenek. A napi munkánkban elengedhetetlen a helyi önkormányzatokkal való szoros együttműködés.

-Mit tud tenni a HIPA annak érdekében, hogy Pécs is minél inkább a befektetők fókuszába kerüljön?

-Általánosságban elmondható, hogy egy-egy beruházói döntés meghozatala egy komplex üzleti folyamat, mely során nemzetközi szinten vizsgálják a lehetséges helyszínek földrajzi elhelyezkedését, politikai és gazdasági stabilitását, az infrastruktúra fejlettségét, a munkaerő-lehetőséget, az oktatási intézményrendszerét és együttműködési lehetőségeket. Mihelyst Magyarország egy befektető látókörébe kerül, az általa megjelölt kritériumok alapján ajánljuk számukra a hazai helyszíneket. Itt kerülnek a figyelem középpontjába a vidéki városok.

-Pécset mivel tudják a külföldi, hazai befektetők számára vonzóvá tenni?

-A befektetőkkel való tárgyalásaink elsődleges kérdése a rendelkezésre álló munkaerő. Véleményem szerint ez lehet Pécs számára a versenyelőny több szempontból is. Egyrészt a 650 éves hagyományokkal rendelkező egyetem által biztosított tudásbázis hosszú távon tudja a befektetők magas hozzáadott értékű munkaerőigényét biztosítani, másrészt a foglalkoztatási adatok alapján a város és a környékbeli települések kiszolgálhatnak egy nagyobb beruházást is.

-Pécs újraiparosítása a városvezetés célja, ugyanakkor azt is fontosnak tartják Pécsen – okulva az Elcoteq csődjéből –, hogy ne csak egy nagy cég érkezzen, hanem több lábon álljon a város gazdasága. Ennek kapcsán mit tudnak a pécsieknek mondani?

-Magyarországon jelentős ágazat a járműipar, az elektronika, munkahelyteremtés szempontjából dominálnak a szolgáltatóközpontok. Pécsen megfigyelhető: a már említett iparágak mellett megjelenik a zöldipar, a gépgyártás is. A BAT pécsi dohánygyár is jól mutatja, hogyan lép egyre feljebb Pécs az innovációs létrán: a cég éppen tavaly jelentett be egy technológiai fejlesztést és 200 fős létszámnövekedést, ezzel a város egyik legnagyobb munkáltatójává vált.

-Hány potenciális pécsi befektetővel tárgyalnak most és milyen cégekről van szó? Készülhetnek-e a pécsiek arra, hogy lassan, de biztosan benépesül az ipari park? Ehhez még mire van szükség?

-Az új befektetői megkeresések és a már itt lévő cégekkel folytatott tárgyalásaink alapján azt látjuk, hogy a befektetői bizalom töretlen Magyarország iránt. A HIPA a mennyiség helyett a minőséget állította a középpontba, a „Made in Hungary” projektek mellett egyre inkább az „Invented in Hungary” típusú beruházásokat szeretnénk támogatni.  Pécs tekintetében is fontos befektetői döntésről számolhattunk be: a Viessmann tovább bővíti együttműködését Magyarországgal, és Pécsen hozza létre a cégcsoport új szolgáltató központját. A beruházási döntésnél Pécs mellett szólt – a tudományegyetemi bázisra alapozva – a műszakilag megfelelően képzett, nyelveket beszélő szakemberek elérhetősége. Szeretnénk minél több jelentős piacvezető vállalatot megcélozni és meggyőzni, hogy Magyarországra jöjjenek, és Pécset is ajánljuk számukra.