Péterffy Attila, Pécs polgármestere aláírásgyűjtést indított. Két kérdésben kéri a pécsiek támogatását, azt szeretné, ha a városvezetés Pécs lakosaival együtt juttatná a kormányzat tudtára, hogy a városnak visszajár az, amit elvettek tőle. Az akcióval azt szeretné elérni az önkormányzat, hogy a kormány hitelmoratóriumot biztosítson a korábbi, fideszes városvezetés által felhalmozott adósság idei törlesztőrészletére, valamint a gépjárműadóból 2020-ig az önkormányzatoknak járó, akkor a vírushelyzetre hivatkozva elvont 40 százalékot is szeretné visszakapni Pécs.

Az aláírásgyűjtés bejelentésekor a teljes városvezető frakciószövetség ott volt a Pécsi Nemzeti Színház előtt felállított standoknál, Péterffy Attila polgármester mellett pedig felszólalt Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, valamint Mellár Tamás és Szakács László országgyűlési képviselők is.

Két kérdésben várja a városvezetés, hogy a pécsiek aláírásukkal támogassák a várost. Egyrészt szeretné elérni az önkormányzat, hogy a kormány biztosítson hitelmoratóriumot a korábbi, fideszes városvezetés által felhalmozott adósság idei, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletére, másrészt pedig el akarja érni, hogy a 2020-ban elvont, a gépjárműadóból addig a városnak járó 40 százalékot visszaadja az állam.

– Nagyon fontos tisztázni, hogy nem ajándékot kérünk a kormánytól, hanem levegőt. Levegőt Pécs számára – jelentette ki Péterffy Attila. – Amikor 2019-ben a város vezetésére jelentkeztünk, sok mindenre fel voltunk készülve, hiszen pontosan tudtuk, hogy mekkora adósságot hagy maga után az előző városvezetés. Vannak azonban dolgok, amikre nem lehetett felkészülni. A járványügyre hivatkozva drasztikusan lecsökkentett iparűzésiadó-bevételre például nem készülhettünk fel. Azzal sem számolhattunk, hogy a gépjárműadóból ránk eső 40 százalékot elvonják, ez évi 430 millió forint kiesést jelent, aminek nagyon jó helye lenne a pécsi utak felújítása körül. Nem lehetett felkészülni arra sem, hogy ingyenessé teszik a parkolást, ami 2020-21-ben összesen 700 milliós kiesést jelentett.

A polgármester elmondta, hogy 2020-ban 3,4 milliárd forint esett ki a költségvetésből a vírus miatt, de a közös teherviselés jegyében ezt vállalta Pécs, nem kért kompenzációt sem. A tavalyi esztendőben realizált 5,77 milliárdos bevételkiesésből azonban csak az iparűzési adó részét kompenzálta a kormány egy kisebb, 340 milliós támogatás mellett.

https://www.facebook.com/pecsma.hu/videos/1071038086814929

– Ha ide vesszük a reptér üzletrész-értékesítéséért kapott 1 milliárdot, ami nem kompenzáció ugyan, de legalább bevétel, akkor is 2,3 milliárd forint áll, amit semmilyen formában nem kapott vissza a város.

Péterffy elárulta, hogy a pénzügyminisztérium már válaszolt is az önkormányzatnak a hiteltörlesztési moratórium igénye kapcsán, a válasz pedig egy egyértelmű nem. Azaz a kormány nem akarja megengedni, hogy az 1,77 milliárdos törlesztő kifizetését elhalasszák. A polgármester éppen ezért tartja nagyon fontosnak, hogy minél többen támogassák Pécs érdekeit aláírásukkal. Az aláírásgyűjtés április 2-ig tart majd, és a PécsMa kérdésére válaszolva Péterffy Attila azt mondta, hogy ha legalább 10 ezer szignó összejön, ő már nagyon boldog lesz. Ennyi támogatással a hóna alatt ugyanis szerinte kellő társadalmi támogatás lesz az ügy mögött ahhoz, hogy eredményesen lehessen képviselni a pécsi érdekeket.

Márki-Zay Péter megköszönte Pécs polgármesterének, hogy ilyen bátran áll ki a települése érdekei mellett, egyúttal támogatásáról biztosította a várost. Úgy fogalmazott, hogy ha a pécsiek segítségével április 3. után kormányváltás lesz, akkor vissza fogják állítani Magyarországon az önkormányzatiságot, és akkor nem fordulhat elő többször, hogy egy-egy település politikai alapon kaphat, vagy épp nem kaphat állami támogatást.

Mellár Tamás is kiállt Péterffy kezdeményezése mellett, megerősítve azt, hogy a társadalmi nyomás nagy segítség lehet az ilyen nehéz helyzetben lévő önkormányzatoknak – majd beszéde után rögtön alá is írta az ívet.

Akárcsak Szakács László, aki emellett nyilvánosan szólította fel Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt, hogy jöjjön, és az aláírásával ő is fejezze ki azt, hogy nem csak a kormány, hanem Pécs érdekeiért is képes kiállni.

Hirdetés