Aláírásokkal is tiltakozik az LMP az atomtemető ellen

Keddi sajtótájékoztatóikon az LMP politikusai a város anyagi helyzete és a Pécs mellé tervezett nukleáris temető miatt emelték fel szavukat.

hirdetés

Az egyik belvárosi bevásárlóközpont előtti standjuknál az LMP aktivistái gyűjtötték az aláírásokat az atomtemető ellen.

A helyszínen Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője elmondta, szerinte világosan látszik, hogy a kormány propaganda-hadjáratot folytat az atomenergia népszerűsítése érdekében. Szerinte a klímastratégia sem más, mint az emberek többsége által elutasított Paks II projekt legitimációs eszköze.

– A kormány szerint az atomenergia olcsó, biztonságos és környezetbarát. Ebből egyik sem igaz. Pécsen tudjuk a legjobban, hogy milyen helyrehozhatatlan természeti károkat képes okozni az uránbányászat. Társadalmi és gazdasági kockázatokat is hordoz egy nukleáris temető.

– Orbán Viktor 2015-ben tett egy ígéretet: hogy a pécsiek megkérdezése nélkül nem fog itt atomtemető létesülni. Ehhez képest mindmáig nem adta meg a lehetőséget a térségben élőknek, hogy véleményt nyilvánítsanak – mondta Keresztes.

Most az LMP azt kéri a kormánytól, hogy módosítsák a nukleáris hulladékok elhelyezésének stratégiáját. A tavaszi ülésszakban tárgyalják majd mindezt, ahol a zöldpárt szeretné húszezer aláírással képviselni az emberek akaratát.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerint a kormány a környezetvédelmet sokáig luxusnak tartotta, ami megbocsáthatatlan bűn, csak a zöldmezős beruházásoknak és a multiknak biztosítottak előnyt.

– 2030-ra be kellett nyújtani a klímacselekvési tervet az uniónak. A kormánytól itt is csak a javuló mutatókról, szép számokról beszél, ám a valóság teljesen más.

Türelmet kérnek a kormánytól

Kedd reggel Keresztes László Lóránt Hohn Krisztinával, az Új Kezdet országgyűlési képviselőjével, az LMP parlamenti frakciójának tagjával tartott sajtótájékoztatót a Városházán.

– Fontos döntés előtt áll Pécs – utalt Keresztes a közgyűlésre. – A legfontosabb problémát az a több mint 7 milliárd forintos kötelezettség jelenti, amit a városnak a kormány felé kell visszafizetni. Komoly felelőssége van a kormánynak, arra kérjük, hogy ütemezze át a visszafizetést, hiszen a vidéki nagyvárosok nehéz helyzetben vannak.

– Természetesen az előző városvezetés is ugyanolyan felelős ezért az állapotért, nem a pécsiek hibája a jelen helyzet, hiszen ők már többször fizettek a dilettáns döntésekért, amiket a korábbi vezetők hoztak. Fontos lenne, hogy átütemezzék a visszafizetési kötelezettséget, ne véreztessék ki az amúgy is nehéz helyzetben lévő várost – mondta a frakcióvezető.

Hohn Krisztina, az iparűzési adó fontosságáról beszélt.

– Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy együtt fog működni az ellenzéki vezetésű városokkal is, ám a napokban elgondolkodott, hogy hozzányúljon-e az iparűzési adóhoz.

– Tudjuk, hogy ez az adó a vidéki városok egyik legnagyobb fejlesztési forrását jelenti – főként az ellenzéki városok esetében, ahol a kormánytól nem sok pénzre számíthatnak – mondta. – Ha a kormány elzárja ezeket a csapokat, akkor egyfajta egészségtelen függőség fog kialakulni az állam és a város között.