Amerikaiaknak kutattak a pécsi orvosok

Főként a frontvonalban harcoló katonák miatt indított kutatást az Amerikai Védelmi Minisztérium, amiben a pécsi kutatók is több mint egy évtizede részt vesznek. A vizsgálatokkal azt akarták bizonyítani, hogy harcokban szerzett koponyasérülések súlyossága egy csepp vérből is diagnosztizálható legyen. A kutatás eredményesen zárult.

hirdetés

A pécsiek azt vizsgálták, hogy a szervezet egy koponyasérülést követően előállít-e olyan anyagot, amely csak ilyenkor keletkezhet. A többéves munka eredménye bizonyította, hogy léteznek ilyen fehérjemolekulák. Ez ugyanis összefüggést mutat a sérülés súlyosságával és kimenetelével kapcsolatban.

PC_katonak2
Azt kutatják a pécsiek, hogy egy bevetésen ért fejsérült katona sérülése mennyire súlyos
Ma minden második olyan koponyasérült meghal, akit műteni kell. /su_note]

Már a CT-vizsgálat előtt érkezhet a segítség

– Ezzel a felfedezéssel akár már a közeli jövőben CT-vizsgálat előtt is meg tudják határozni egy csepp vérből, hogy a betegnek mennyire súlyos a sérülése – mondta a pécsi idegklinika igazgatója, a program irányítója, Büki András.

Több mint egy évtizede dolgoznak az amerikaiakkal Fotó: PTE ÁOK
Több mint egy évtizede dolgoznak az amerikaiakkal Fotó: PTE ÁOK

A katonák miatt kezdtek kutatni

Az amerikaiak azért is indították ezt a kutatást, hogy például egy harctéren megsérült katona kimenekítse során el tudják dönteni, milyen gyorsan kell cselekedniük. De emellett más esetekben is nagyon hasznos lehet ez eljárás.

A kutatás egyik célja, hogy tudják kiket kell gyorsan evakuálni
A kutatás egyik célja, hogy tudják kiket kell gyorsan evakuálni

A kutatást az is indokolta, hogy sok katona szenvedett léglökéses sérülést az afganisztáni háborúban. A korai szellemi hanyatlás és a megváltozott pszichés állapot megfigyelhető volt náluk.

A sportolóknak is nagy segítség lehet

- Sportolás közben is keletkezhetnek olyan enyhébb kimenetelű agysérülések, amelyeknek hosszú távon lehetnek következményei – tette hozzá Büki András.

A mostani kutatás eredménye ahhoz is hozzájárulhat, hogy egy futballmérkőzésen is tudják alkalmazni már a helyszínen.

A napi gyógyításban is használhat majd a felfedezés
A napi gyógyításban is használhat majd a felfedezés, hiszen még CT vizsgálat előtt bevethető az eljárás
Ez a kutatás a napi gyógyító munkát is segíti, hiszen az amerikaiak olyan eszközök megvásárlását finanszírozták, amelyek alapján akár az agyi keringést, a hőmérsékletet vagy épp az oxigénszintet is vizsgálni tudják.