Átadták a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat

Még 2019 januárjában kezdődött meg a Janus Pannonius utcában található egyházi tulajdonban lévő ingatlan felújítása, ma pedig hivatalosan is átadták az annak egyik részében létrehozott Pécsi Egyházmegyei Könyvtárat.

hirdetés
Uránia Mozi

Népes közönség előtt rendezték meg ma a könyvtár átadó ünnepségét, ami persze nem is véletlen, hiszen rengetegen vettek részt az elmúlt években az épület felújításában, majd az abban jelenleg található mintegy 50 ezer dokumentum (könyvek mellett  többek között periodikák, a Klimo Könyvtár kódex- és ritkasággyűjteménye, kéz- és gépirattár) állományvédelmi és könyvtisztítási munkálataiban.

Az Janus Pannonius utca 8. szám alatt található épület felújítására az Pécsi Egyházmegye a Magyarország Kormánya által, az egyházi közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatására kiírt részpályázaton nyert támogatást, a teljes munka így kicsivel több, mint 1 milliárd forintból valósulhatott meg.

Az átadón Felföldi László megyéspüspök mellett többek között felszólalt a pályázatot, és a projektet elindító elődje, Udvardy György, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Az új könyvtár egyelőre próba üzemmódban kezdi meg működését, ami azt jelenti, hogy 2022 tavaszáig előzetes bejelentkezéssel lehet a könyvtárosok vezetésével megtekinteni, továbbá állományát helyben használni, a benne lévő forrásokat és szakirodalmakat kutatni. Aki szeretne bepillantást nyerni a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárba, az a konyvtar@pecs.egyhazmegye.hu e-mail címen tud jelentkezni.