Átalakult Pécs kulturális térképe

A győztes kulturális fővárosi cím pályázatíróit kérdeztük arról, miként vélekednek a 2010-es év eredményeiről, a Kodály Központról, a Zsolnay-negyedről, a kulturális léptékváltásról. Egyikük szerint sincs okunk szégyenkezni, sőt: Pécs kitört korábbi állapotából.

hirdetés
Uránia Mozi

 

Tarrósy István, az EKF-menedzsment korábbi, még a programév előtt távozó vezetője mai szemmel azt mondja, a megfogalmazott célok egy jó részét elérték, sok eredeti terv azonban még megvalósításra vár.

– Az intézmények rengeteget adtak hozzá a városhoz, Pécs jövőbeni fejlődéséhez, az itt élőknek. Bebizonyosodott, hogy van létjogosultságuk, alkalmasak Pécs újbóli felfedezésére, arra, hogy városunk reflektorfénybe kerüljön, s ott is maradjon – mondja.

Hozzátette: hatalmas kihívás lesz a létesítmények fenntartása, azonban komoly szakmai munkával, jól működő menedzsmenttel, az állam megfelelő hozzáállásával ez is kivitelezhető hosszú távon.

A kulturális léptékváltás nem következett be szerinte, de vannak csírái.

Imádnivaló…

– Több időre van szükség, a szocializációs folyamat kiterjedésére. Maga a filozófia, a gondolkodás azonban elindult, a felhalmozott kapcsolatok, együttműködések becsatornázhatóak az elképzelt cél érdekében – magyarázza Tarrósy.

Szalay Tamás a pályázatírók közül egyedüliként, a megvalósítás kezdetétől a végéig kísérte az EKF-et. Szerinte az eddig eltelt időszak kevés volt ahhoz, hogy strukturális változások következzenek be, a beruházások mégis rövid idő alatt megváltoztatták a város kulturális szerkezetét.

– A pozitív változás, a léptékváltás alapjait megteremtette az EKF, ugyanakkor maga a 2010-es év csak az általunk elképzelt változások eszköze volt. Hogy Pécs él-e a lehetőségekkel, az a jövő zenéje – mondja a kulturális szakember.

Ő azt mondja, az EKF érdeme, hogy a lakosság, a civil szféra, a kisebb kulturális műhelyek sokkal nyitottabbá váltak, megszűntek a korábbi gátlások, a távolságtartás, a bizalmatlanság.

– Erősödtek a nemzetközi együttműködések is, olyan területekre jutnak el művészeink, ahová eddig nem, s nagy szó, hogy a déli kulturális övezet, Horvátország, Szerbia irányába sikerült nyitnunk – magyarázza Szalay.

Patartics Zorán Ybl-díjas építész a beruházásokról szólva azt mondja, az eredmények jelentősen elmaradtak a várttól abban a tekintetben, hogy ezeknek jelentősebben kellett volna alakítaniuk például Pécs szerepét a régióban vagy a város identitását. Ezzel együtt amondó: a létesítményeknek kialakult egyfajta törzsközönségük, bátran lehet hívni világhírű produkciókat, működhetnek európai kulturális központként, így pedig komoly változásokat hoztak a város kulturális életébe.

A közterek egy része Patartics Zorán vélekedése szerint remekül beteljesíti funkcióját, egy részük azonban csak részleges sikert ért el. Pozitívumként emelte ki a Széchenyi teret és Uránváros központját.

– Ezek esetében megvalósultak a szándékok, hiszen utóbbi viták nélküli beruházásként a városrész élő, szerves terévé vált, előbbit pedig teljes egészében lakják, magukévá tették a pécsiek – véli az építész.

Az EKF egyik nagy hozadéka Patartics szerint ugyanakkor többek között az, hogy kitermelődtek olyan, korábban nem látott civil aktivitások, amelyek segítették, támogatták, hogy Pécs jövőképe, azaz a településfejlesztési koncepció a pécsiek bevonásával készüljön el a következő bő fél évben.

 

10 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Itt arról az “emberről” szól a cikk, aki u2 koncertet kezdett szervezni a széchenyi térre? Jó dolog az optimizmus, csak a piacon nem állja meg a helyét. NEM KELLETT VOLNA KIHORDANI A KÖZPÉNZT kedves kulturálisan igen fejlett szakértők! Innentől kezdve befetéma van? Az tudod mi kicsihuszár?

 2. A “nagy hozadéka” az is, hogy “kitermelődött” egy “aktív csoport” ( ill. személyek) akiknek szinte semmi sem “jó!” Gondolom ezt mások is tapasztalhatják, akik a pécsi újságok (online) oldalait olvassák ! Nincs is nekem gondom azzal, hogy vannak akiknek nem tetszik pl. a “vaskilátó” ( és egyebek,- bár általában kb. 2 hetente van egy “panaszos levél”) – kissé érdekes (?) – pl. az Ágoston téri “romokig” (ott is rozsdásodnak a vasak ) – még nem jutottak el a T.panaszosok. Nem vagyok ugyan szakember, de nagy az újságírók felelőssége is ! (?) – nagyobb arányban történik a negatívumok bemutatása, mint a pozitívumoké. Kevesebb “szót kap” az “utca olyan embere,”- akiknek tetszik !
  Más : 2010-ben olvashattunk a többi EKF városról is,- vajon az elmúlt években miért nem ?
  Bocs,’de “kapásból” meg tudnák-e mondani a T.olvasók a 2012-es EKF helyszíneket ?- vagy a 2013-ast ? (…)

 3. Tarrósi, Patartics és a többiek talicskázták ki a lóvét. Most is ott nyomulnak a bizniszeikkel a városfejlesztési koncepció mellett. Most meg még van képük fikázni? Ezek az oligarchák, tollermaffiák.

 4. Szalay felnyalta alóvét és végig liberális értelmiségiént nyaffogott aháttérben
  tarrósy saját bizniszeit építgette, kimentett amit lehetett és csak lóvényúlásban volt király
  bár ő legalább közdött
  patartics meg csak pofázik mint egy lepcses kofa
  a 4,5 millás ekf fal megy még vagy erre futotta?

  meg kellett volna kérdezni másokat is
  a kodály központ meg sem említése is egy vicc

Comments are closed.