Az ellenzék szoros kontrollra készül

Az alakuló ülést követően a Fidesz frakció és ÖPE-KDNP frakciója közös sajtótájékoztatót tartott. Ezen Hoppál Péter bejelentette: frakciószövetségük szoros, szakmai kontroll alatt tartja majd a most megválasztott városvezetést. A sajtótájékoztatón Vári Attila, önkormányzati képviselő, valamint Csizmadia Péter és Kővári János frakcióvezetők is felszólaltak, akik az új közgyűlés első munkanapjáról és napirendi pontokról is beszéltek.

hirdetés
Uránia Mozi

A következő öt évben a Fidesz és az ÖPE-KDNP frakciószövetségben, hét képviselővel foglal helyet a pécsi közgyűlésben. Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke elmondta: ellenőrző funkciót töltenek majd be.

– Kialakult egy adok-kapok, ennek jeleit láthattuk az alakuló közgyűlésben. Mi minden esetben, minden kérdésben arra törekszünk, hogy rávilágítsunk olyan problémákra, amikben nem a pécsiek érdekeit veszi figyelembe az új városvezetés – mondta Hoppál Péter. A Fidesz pécsi elnöke hozzátette: már ma számos ilyen kérdésben született döntés.

Vári Attila önkormányzati képviselő elmondta: az egyik döntés volt, amivel több ezer pécsitől vették el a plusz kereseti lehetőséget.

– A túlóra lehetőségét vették el azoktól az emberektől, akik szeretnének még több pénzt, törvényesen keresni. Azonnali eltörlésre került a városi tulajdonú cégeknél a túlóra lehetősége – mondta Vári Attila.

Egy másik napirendi pontban pedig eltörölték az Értéktár Bizottságot, ami eddig a pécsi értékeket, szellemi termékeket fogta össze.

– 2019-től kezdődően megszűnik a kulturális, épített és szellemi örökséget átkaroló Értéktár Bizottság. Ezt fontos rögzíteni, azt gondolom, hogy ennek üzenetértéke van – mondta  Csizmadia Péter a Fidesz Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője.

Kővári János szerint Pécs elindult a banánköztársaság útján, hiszen a képviselők nem a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjeként ülnek itt, hanem már az első napon létrehozták azokat a pártfrakciókat, amiket eddig eltitkoltak a választók elől.

– A pécsi választók a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőire szavaztak, nem a Jobbikra, nem a DK-ra, nem a Momentumra és nem az MSZP-re. De most mégis azt látjuk, hogy frakciókra bomlanak és pártokat alapítanak – mondta Kővári János az ÖPE-KDNP frakcióvezetője.

Kővári szintén kiemelte, amióta a pécsi közgyűlés tagja, sosem fordult elő az, hogy a bizottságokban csak 1 ellenzéki képviselő kerüljön be. Most ez is megtörténhetett tette hozzá az ÖPE-KDNP frakcióvezetője.

Az LMP is tartott tájékoztatót

Az LMP pécsi közgyűlésben való szerepvállalása kapcsán Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési képviselője az ülés előtt tartott sajtótájékoztatón a többi között arról szólt: pártjuk a kezdő bizalmat megadja az új városvezetésnek. Hozzátette azonban: amennyiben „olyan reflexeket látnak újraéledni, amelyek az elmúlt tíz évet vagy a 2009-et megelőző időszak szocialista romolását idézik, nagyon kemény kritikusai lesznek a közgyűlésnek”.