Páva Zsolt: A paksi bővítésből Pécsnek is részt kell vállalnia

Páva Zsolt polgármester neves orosz tudósokat fogadott a városházán szerdán. A témát a paksi atomerőmű küszöbön álló bővítése jelentette.

 

A találkozón jelen volt Alexander Ivanovics Ageev professzor, aki számos német, olasz, svájci és orosz tudományos és szakértői közösségnek tagja, egyben a moszkvai székhelyű Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem (MEPhI) üzleti project-management osztályvezetője, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemnek és a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) professzora, előadója.

Mellette az oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem képviseletében Alexander
Valentinovics Putilov professzor „Komplex rendszerek üzleti informatikai és irányítási karának” dékánja érkezett Pécsre.
Ők mindketten az I. Orosz-Magyar Atomenergetikai Jogi Konferenciára érkeztek városunkba, amely a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának szervezésében valósult meg.

Az orosz tudósok látogatására a Pécsi Tudományegyetem és az Oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatási Egyetem, valamint Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet (NVTKI) 2017-ben aláírt együttműködési megállapodása alapján került sor.

A vendégek hangsúlyozták, hogy a Paks II. bővítés kapcsán több magyarországi egyetemmel is együttműködési szerződés készült, de a Pécsi Tudományegyetemmel folytatott megállapodást kiemelten fontosnak tartják Pécs geopolitikai helyzete miatt.
Dr. habil. Fábián Adrián docens a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi karának
dékánja elmondta, hogy a mai konferencia megnyitója volt annak az ősszel induló „nukleáris jogi képzésnek”, melynek keretében speciális jogi képzést kívánnak nyújtani azoknak a jogászoknak, akik valamilyen formában részt vesznek a paksi bővítéssel kapcsolatos beruházásban.

Az egyetemek közötti együttműködési megállapodás alapján a képzést a legnevesebb orosz
nukleáris szakemberek fogják elősegíteni. Fábián Adrián ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Süli János miniszterrel és a Paksi Önkormányzattal történt tárgyalások alapján a PTE hosszú távon is részt kíván vállalni a Paks II projekthez kapcsolódó oktatási és szervezési kérdésekben nemcsak magyar, de orosz szakemberek részére is.

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy Pécs mindenképpen a szerepet kíván vállalni a Paks II. projekthez kapcsolódó feladatokban, amelynek az egyik fontos része a PTE szerepvállalása az oktatási kérdésekben.

hirdetés