Az innovatív vállalkozások köztünk élnek

Személyautók alkatrészei, orvostechnikai eszközök, elektronikai termékek Európa szinte minden országába, szoftver és applikáció a globális piacra – ez csak néhány azokból a termékekből, amelyek pécsi és baranyai vállalkozásoknál készülnek kiváló minőségben. A magas vállalati kultúrát és fejlődési lehetőséget kínáló cégek átlag feletti bért fizetnek az ambiciózus, tudással rendelkező munkavállalóknak. Ahhoz, hogy ez az érték láthatóvá váljon és a vállalkozások perspektívát jelentsenek az itt tanuló fiatalok számára, a megye műszaki arculatát építő kezdeményezést indított a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségbe hívva a Pécsi Tudományegyetemet, a Pécsi Szakképzési Centrumot, Pécs várost, Baranya megyét, az érintett vállalkozásokat és intézményeket, valamint az azokat tömörítő klasztereket.

hirdetés

– Itt az ideje váltani. A város és térsége csak új, magasan képzett, zömmel a műszaki értelmiség és szakembergárda vissza- és bevándorlásával indulhat meg a fejlődési pályán, fordíthat a katasztrofális demográfiai és értékteremtési, jövedelmezőségi folyamatain. Ők viszont kizárólag olyan városba mennek, amelynek van versenyképes jövőképe, amelyben a műszaki tudományok fejlődése a reálgazdasággal szimbiózisban egyre magasabb jövedelmeket tud biztosítani. Nem kis kihívás megfelelni ennek. De talán közösen sikerül – vallja dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– A kamara a partnereivel, valamint a vállalkozásokkal együttműködve azon dolgozik, hogy mindenki megtalálhassa, kiválaszthassa és megszerezhesse a személyisége és a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakképzettséget, amellyel a végzést követően azonnal, helyben találhat megfelelő szintű megélhetést és fejlődést biztosító munkahelyet. Vannak olyan műszaki területen dolgozó családi vállalkozások és multicégek, amelyek kitűnő egzisztenciális feltételeket teremtenek – mondja Rabb Szabolcs, a kamara titkára. – Ha a cégek tevékenysége nagyobb láthatóságot kap és nyilvánvalóvá válik, hogy itt nemzetközi szintű munkalehetőségek vannak, akkor kevésbé lesz hangsúlyos a fiatalok továbbtanulásánál, hogy Budapestre vagy az ország más városába jelentkezzenek egyetemre. A műszaki arculatépítés eredményeként pedig azokban is tudatosulhat, akik már elköltöztek a városból, hogy Pécs gyönyörű, ráadásul élhető is és még munkalehetőség is van. Ahol fejlődni lehet, bekerülni a globális vérkeringésbe.

– A pécsi önkormányzat minden olyan kezdeményezésre nyitott, amely a helyi vállalkozások megerősítését szolgálja. Úgy gondoljuk, a műszaki vállalkozások a pécsi gazdaság szempontjából meghatározó jelentőséggel bírnak, így az arculatépítés fontos és megkerülhetetlen program. Láthatóbbá válásukkal mind a képzett munkaerő, mind a potenciális új befektetők érdeklődése fokozható – ezt már Decsi István alpolgármester fogalmazza meg.

– A magas technológiai kultúrát és színvonalat kell vonzóvá tenni a fiatalok előtt, nem a tömegtermelést. Ma a műszaki munkahelyek többségét nem feltétlenül egy olajos, koszos, kékgalléros munkahelyként kell elképzelni, hanem egy magas hozzáadott értékkel bíró tevékenységet folytató helyként. Ezt kell kiemelni egy ágazati marketing során – vélekedik dr. Hirth Markus, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke. – A meglévő helyi cégek fejlesztésére, a kapcsolatok dinamizálására, illetve az oktatás és a szakképzés fejlesztésére kell koncentrálni.

– A műszaki arculat megteremtésében az értékinnováció és az értéklánc szerinti klaszteresedés lehet az egyik kulcs – fogalmaz Keresnyei János, a Kreatív Ipari Klaszter elnöke. – Olyan tevékenységekben lesznek sikeresek a cégek, amelyek leginkább megfelelnek a fogyasztók által legfontosabbnak tartott értékeknek. Hiszem, hogy a baranyai cégek esetében is meg lehetne szervezni, hogy a műszaki kapacitások valamilyen értékláncot alkossanak.
– A helyi IT-cégek Kínától Kaliforniáig bárhova képesek dolgozni – tudjuk meg Brachmann Ferenctől, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter elnökétől. A gyártási folyamatok egyre nagyobb szintű automatizálása új kihívások elé állítja a régió ipari vállalkozásait: szemléletváltásra van szükség a versenyképesség fenntartása érdekében. Célunk, hogy minél jobb minőségű és minél nagyobb számú junior szoftverfejlesztő kerüljön be a helyi vérkeringésbe.
– A forgalomnövekedés és az új termékek emelkedő igénye, ami aztán újabb piacfejlesztést tesz lehetővé. Ez a biztos bázisa a humán erőforrással kapcsolatos terveknek és megvalósításuknak is – vallja dr. Szekeres György, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter egyik vezetője.