Az LMP a Jobbikkal fórumozott

Az LMP-t és a Jobbikot vezető politikusok, valamint Puzsér Róbert fővárosi főpolgármester-jelölt tartottak Pécsett fórumbeszélgetést, melyből kiderült, hogy mit értenek 21. századi politikán, hogy szerintük milyen eszközökkel lehetne leváltani a kormányt, továbbá az is, hogy az LMP és a Jobbik szinte minden bizonnyal együtt fog működni a pécsi önkormányzati választások során. 

„21. századi kihívások / 21. századi válaszok” címmel tartott fórumbeszélgetést kedden a VOKE Vasutas Művelődési Házban Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, valamint Puzsér Róbert újságíró-kritikus és Budapest független főpolgármester-jelöltje.

A Vasutas Művelődési Házban tartott beszélgetésen arra keresték a választ a résztvevők, hogy mik a 21. századi politika kihívásai, milyen „új politikai alternatívákra” van szükség a „régi politikai elittel” szemben.

Telt házzal ment a fórum

Az ex-MSZP-s Demeter Márta a 21. századi pártok kérdése kapcsán elmondta, hogy szerinte egy ilyen párt tényleges kapcsolatot alakít ki az emberekkel, és hogy a 21. század társadalmi-gazdasági problémáira kíván fenntartható válaszokat adni.

Keresztes László Lóránt ehhez kapcsolódva kiemelte, hogy egy 21. századi pártnak fel kell ismernie az olyan globális problémákat – mint például az éghajlatváltozás és a migrációs válság – és ezeket őszintén, releváns válaszokkal körbejárni.

Hozzátette, hogy a nem 21. századi pártok ezeket a témákat nem kezelték, ezáltal elmélyítették azokat és krízishelyzetet teremtettek. Arról is beszélt, hogy önkormányzati képviselőként semmi értelme nem volt ellenzékiként politizálni és az ellenzéknek egy teljesítménye volt a parlamentben, amikor decemberben fizikai ellenállással akarták megakadályozni a szavazást. 

Puzsér, Gyöngyösi, Demeter és Keresztes

Gyöngyösi Márton szerint a 21. századi politika feladata, hogy megteremtsék a közös fórumot, ahol mindenki képes egymás véleményét tiszteletben tartva, nyílt viták során fontos ügyeket megbeszélni.

Puzsér Róbert kiemelte, hogy a 20. századi politika olyan sérelmek mentén, azok által meghatározva zajlott, mint például Trianon és a holokauszt, a 21. századi politika viszont ezzel szemben egyes ügyek mentén zajlik. Mint mondta, a fent említett sérelmeket nem elhessegetni kell, hanem azokat „magunkra kell vennünk”, közös traumaként kellene mindkettőt kezelni. Mint mondta, európai az, akinek fáj a holokauszt.

Puzsér szerint a Fidesz, a KDNP, a DK és az MSZP 20. századi pártok, míg az LMP, a Jobbik és a Momentum 21. századi pártok. Utóbbiak próbálják meg leváltani az előbbiek által képviselt nézeteket és állapotokat.

Puzsér kerülte azt ugyanakkor, hogy az éppen mellette ülő Gyöngyösi volt egyébként az, aki néhány éve még listázta volna a „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidó származású” magyarokat (de minimum az országgyűlési képviselőket), valamint a párt vezetője jelenleg is egy szkinhed vezér, aki megvert egy cigány nőt, míg párttársuk pedig zsidó nő megverésével hencegett.

Voltak kérdések is

Természetesen szó esett a fórumon arról is, hogy milyen eszközökkel kellene egy 21. századi pártnak szembeszállnia a kormánnyal. A szocialista pártból érkezett Demeter Márta szerint a kulcsa ennek az, hogy fel kell vázolni egy 21. századi víziót az emberek számára, akikkel a pártoknak szorosabbra kell fűzni a kapcsolatát. Közvetlenül kell eljutni az emberekhez – mondta.

Gyöngyösi mindehhez hozzátette, hogy „minőségi politikai forradalmat kell végrehajtani” és „párbeszédre épülő politikai kultúrát kell teremteni” azért, hogy újraindítsák a polgáriasodás folyamatát Magyarországon.

Puzsér szerint az ellenzéket le kell váltani, az LMP és a Jobbik meg együtt fog működni

Puzsér szerint az ellenzék bénultan áll a Fidesz politikájával szemben, és nem is igazán akarnak nyerni. Mint mondta, az ellenzéket kell először leváltani ahhoz, hogy a Fideszt leváltsák, mivel az ellenzék Gyurcsány Ferencet jelenti ma a magyaroknak.

„Benne van-e a levegőben az LMP-Jobbik-együttműködés az önkormányzati választásokon?” – szólt a kérdés a fórum végén, melyre Keresztes azt válaszolta, hogy „alapvetően benne”, és szerinte felelőssége van az ellenzéki pártoknak és civil szervezeteknek abban, hogy egy közös jövőkép meghatározása után Pécsről „eltakarítsák nem csak a Fideszt, de Puch László, volt baranyai MSZP-s pártelnök szellemét is”.

– Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok mindenben az LMP és a Jobbik együtt fog működni. Együtt fog működni az LMP baloldali pártokkal és hiteles baloldali politikusokkal is – mondta Keresztes. Gyöngyösi mindebben megerősítette.

A fórumon nézőként részt vett a momentumos Nemes Balázs is, aki néhány éve még azt mondta, hogy bár utcakővel „picikét durva” a melegek megdobálása, de ha savval töltött tojással történik a dolog, abban nincs semmi kivetnivaló. A zsidókról pedig azt mondta, hogy „Magyarországon nincs antiszemitizmus, de igény lenne rá”.

Hirdetés