Az önkormányzat partnerként tekint a civil szervezetekre: félmillióval emelték támogatási keretüket

A koronavírus-járvány okozta jól ismert nehézségek ellenére a tavalyihoz képest félmillió forinttal emelte meg az önkormányzat a civil szervezetek 2020-as támogatási keretét. A támogatásokról szóló döntés alapvetően három fő szempont alapján történik, ezek alapján pedig van olyan egyesület, amely a tavalyi összeget kapja, van, aki kevesebbet, de olyan egyesület is, amelynek emelnek a támogatásán. Mindezt az önkormányzat az Összefogás Pécsért Egyesület csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva ismertette egy sajtóközleményben.

hirdetés
Uránia Mozi

A Összefogás Pécsért Egyesület két önkormányzati képviselője, Kővári János és Berényi Zoltán csütörtökön délelőtt tartottak sajtótájékoztatót annak kapcsán, hogy szerintük a pécsi városvezetés méltatlanul osztotta el – a kedvezményezetteknek ígért előzetes konzultáció nélkül – azt az összeget, melyet a város idei költségvetéséből olyan civil szervezetek számára különített el, melyekkel közművelődési közmegállapodást kötött. Állításukra sajtóközleményben reagált az önkormányzat.

A közleményt az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

„Pécs önkormányzata az előző városvezetéstől örökölt problémák és az új koronavírus támasztotta nehézségek ellenére is mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a pécsi civil szervezetek működését. Pontosan tudjuk, hogy számos egyesület és alapítvány olyan fontos feladatot végez a pécsi közösség érdekében, amelyre az önkormányzatnak nem lenne kapacitása.

Az önkormányzat partnerként tekint a civil szervezetekre, és a jól ismert nehézségek ellenére összességében félmillió forinttal emelte meg a 2020-as keretet a tavalyihoz képest.

A támogatásokról szóló döntés alapvetően három fő szempont alapján történik:

  • figyelembe vesszük, hogy az adott szervezet fenntart, működtet-e ingatlant;
  • fontos szempont az is, hogy mekkora létszámú közösséget lát el a szervezet;
  • a polgármesteri hivatal apparátusa górcső alá vette, hogy a 2019-es évre szóló beszámoló alapján milyen szakmai munkát végzett a támogatást kérő egyesület vagy alapítvány.

Ezek alapján van olyan egyesület, amely a javaslat szerint a tavalyi összeget kapja, van, aki kevesebbet, de olyan egyesület is, amelynek emelünk a támogatásán, például mert komoly szakmai munkát végeznek és pályázati pénzből, önerőt is hozzátéve fejlesztik a gondjaikra bízott ingatlant.

Az egyeztetést illetően a Közművelődési Kerekasztal működését és jogait a kulturális törvény szabályozza. Ez világosan leírja, hogy bizonyos ügyekben, mint például közművelődési intézmény átszervezése, közművelődési megállapodás megkötése esetén az önkormányzatnak kötelező megkeresnie és kikérnie a véleményét.

Közművelődési támogatásról szóló döntés esetén is van lehetősége a kerekasztalnak véleményt nyilvánítania. A döntést előkészítő előterjesztés nyilvános, a Közművelődési Kerekasztal elnöke pedig minden esetben, így ezúttal is meghívást kap az önkormányzat szakbizottságának ülésére, ahol minden alkalommal szót kap.