Alulról jövő összefogás kell az ÖPE szerint ahhoz, hogy a város túlélje ezt az évet – hangzott el a szervezet évadnyitó sajtótájékoztatóján. Az egészen kicsi civil szervezetektől felfelé haladva, egyéni szerep- és felelősségvállalásokkal lehet egy alkotó polgári társadalmat létrehozni, vélekednek.

hirdetés

Kővári János ÖPE-s önkormányzati képviselő szerint minden pécsi politikus fejében az „Aktív Pécs” jeligének kell jelen lennie, hogy ezt az évet átvészeljék. Mindenkire szükség van ahhoz, hogy megálljon a város a lábán: a civilekre, az egyetemre, a gazdasági szereplőkre, egyéni szerepvállalásokra.

– Két hét múlva tárgyalja a város a költségvetését, ki fog derülni, hogy még az állami bevétel is kevés lesz a működőképességhez. Mindenhová muszáj bevonni a helyi szereplőket, fontos, hogy érezzék a lehetőséget: alkotó módon részt vehetnek a város működtetésében – mondta a politikus.

Vozár Pál, az ÖPE tagja úgy vélekedett, mivel a város forrásai idén korlátozottak lesznek, nyilvánvalóan kevesebb forrás fog jutni a város büdzséjéből a civil szervezeteknek is, takarékoskodni kell majd.

– Egy remek lehetőséggel érdemes élni, ez a CLLD programnak nevezett uniós pályázat, ami az alulról jövő, helyi kezdeményezésekre épít, a helyi közösségépítő szervezetekre, azokra, akik rendezvényeket, programokat, konferenciákat rendeznek. Legyenek akár a legkisebbek: De ebben partnerként részt vehet az önkormányzat, a gazdasági szereplők egyaránt, éppen úgy, ahogy a célcsoport, a civilek.

A legapróbb civil szervezetek is fontosak a város számára – vélekedik az ÖPE

Vozár elmondta, öt és tízmillió forint között lehet pályázni. A legnagyobb nehézséget szerinte az jelenti, hogy a kicsi szervezetek nem tudnak lemenedzselni egy ilyen nagy uniós pályázatot, ezért élükre olyan nagyobb civil szervezetek állhatnának az ÖPE szerint, akik le tudnak vezényelni egy nagyobb projektet.

A tájékoztatón szóba került az önkormányzati lakások kérdése, problémája is. Kővári ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, szerinte az önkormányzati bérlakásokban élők az elmúlt évben mintegy egymilliárd forintnyi kintlévőséget halmoztak fel. Elmondta, az ÖPE javaslatot fog tenni arra vonatkozóan, hogy az önkormányzati lakásokat ne csak az önkormányzat kezelhesse, hanem piaci szereplők, civilek is társulhassanak.

– Egyéni felelősségvállalásra, összefogásra építünk, a helyi közösségek együttműködésére – jelentette ki.

Végül azt is elmondta, az ÖPE a város rendezési, szabályozási tervét is újraalkotná, méghozzá külső szereplők bevonásával: egyetemi szakemberekkel, civil szervezetekkel, egyházakkal közösen ülne le a tervezőasztalhoz. Ez kell ahhoz, hogy – ahogy Kővári fogalmazott – jó legyen pécsinek lenni.

hirdetés
Hirdetés