Szabadulhat Bándy Kata gyilkosa

Tuza Péter védőügyvéd több mint egyórás beszédében a 30 éves szabadságvesztés enyhítése, illetve a 25 év múlva történő feltételes szabadlábra helyezés lehetősége mellett érvelt.

Péntek László tárgyalása rendben, kilenc órakor kezdődött, ám a vádlott ezúttal nem vállalta az arcát, és még a hangfelvétel készítését is megtiltotta. A hallgatóság száma megcsappant.

A Péntek László által megbízott Tuza Péter ügyvéd a tárgyalás elején olyan korábbi tanúvallomásokból idézett, amelyek a vádlott ital- és drogfogyasztásáról, valamint a gyilkosság idején történt mozgásáról szóltak. E vallomásokból szerinte nem bizonyítható, hogy védence ittas, bódult állapotban volt a bűncselekmény éjjelén, mint ahogyan az az első fokú ítélet indoklásában szerepel.

Szerinte megfeledkezett az első fokú bíróság annak a tanúnak a vallomásáról is, aki szerint miután Péntek cigarettát vett a gyilkosság helyszínéhez közeli benzinkúton, nem a Magtár utca, hanem Diósi út irányába, a Ledina felé ment.

(Ennek azért van jelentősége, mert a vádlott korábban állította, a gyilkosság előtt is ismerte a lányt, akivel aznap éjjel – nem először – találkozott. E szerint nem a gyilkosság után tért be a kútra cigiért, hanem azt megelőzően, mert a lánnyal nézeteltérése támadt – a szerk.)

Tuza Péter az ügy visszhangja kapcsán kitért arra is, hogy míg először a vádlott határozattan elismerte a bűncselekményt és azt, hogy egyedül követte el tettét, közben a sajtó, a rendőrségi szakértő is azt állította, több ember lehetett a tettes.

– Péntek első verzióját nem is hitték el, mert túl egyszerű volt, nem volt hihető. A másik vallomása, miszerint ismerte Bándy Katát, már kellően botrányos volt, amivel misztikussá vált Péntek, lehetett az ügyön csámcsogni – mondta.

– Jelképpé vált a sértett, aki a jót, a többszörösen büntetett előéletű Péntek pedig a gonoszt képviselte – magyarázta Tuza.

Utalva az első fokú bíróság ítéletére, kijelentette: nem lehet a társadalom igazságérzete alapján ítélkezni és egy 26 éves fiatalnak azt mondani: “Eddig volt, nincs tovább!” Ezt közölte ugyanis Antal Gábor bíró, a Pécsi Törvényszék ítéletének indoklásakor. Az ügyvéd ezt követően több, még 2008 előtt gyilkossági ügyben született döntést is felolvasott, amelyekben nem szabtak ki tényleges életfogytigtartó szabadságvesztést.

Az ügyvéd szerint Péntek nem kifosztotta áldozatát – éppen ez az egyik ellene felhozott vád -, hanem az új jogszabályok alapján szabálysértést követett el, amikor elvette a lánytól az értékeit. Azzal is érvelt, hogy a vádlottnak a gyilkosság napján, 2012. július 8-án nem kellett volna börtönben lennie – oda „csak” július 31-én kellett volna bevonulnia. Ez így nem lehet súlyosbító körülmény.

Tuza hangsúlyozta: Pécsi Törvényszék korábban „elbagatellizálta” a tettes beismerő vallomását, nem vette kellő mértékben figyelembe enyhítő körülményként, holott e nélkül nem tudta volna a nyomozóhatóság felderíteni az ügy részleteit.

Tuza szerint európai egyezményeket sért az első fokú ítélet, mert az alapján soha nem lehet ügyfelét szabadlábra helyezni, még feltételesen sem, holott nem követett el korábban erőszakos bűncselekményt, volt munkából szerzett jövedelme is. Felhozta annak a brit többszörös gyilkosnak az esetét, akinek ügyében a strasbourgi emberjogi bíróság kimondta, embertelen a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés.

Az ügyész cáfol

Az ügyész tömören cáfolta a Tuza Péter szavait, mert szerinte a hatályos hazai jogszabályok az irányadóak a bírósági eljárások során, a tényleges életfogytiglani büntetés kiszabása pedig nem ellentétes ezzel. Úgy vélte, a beismerő vallomás nélkül is felderítette volna az nyomozóhatóság a bűncselekményt, nem véletlenül fogták el menekülés közben a tettest.

A védőügyvéd állításaival szemben kiemelte: korábban 10 év alatt 11-szer büntették Péntek Lászlót, aki tetteiért 8 év 9 hónapos büntetést kapott. Erőszakos bűncselekményekért, rablásért és zsarolásért is elítélték, sőt jogerős ítélet volt ellene a gyilkosság idején is. Szerinte – egyetértve a korábbi ítélettel – ténylegesen ki kell emelni a társadalomból elkövetőt.

A sértetti oldalt képviselő ügyvéd, Marosvári Tamás mindehhez még hozzátette: a kaposvári gyermekgyilkosság és a szigetvári vadászgyilkosság esetében is szigorú büntetéseket szabtak ki. Azért változott meg a bírói gyakorlat, mert nem voltak korábban eléggé visszatartó erejűek az ítéletek, ezért kérte a tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésről szóló döntés jóváhagyását Péntek esetében is.

A bíró ítél

A Pécsi Ítélőtábla részben módosította a korábbi, a Pécsi Törvényszék által hozott ítéletet, így Péntek László 40 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető, amennyiben ennek fennállnak a büntetőjogi körülményei. A korábban tényleges életfogytiglani fegyházbüntetést kapott a szabadlábra helyezés kizárása mellett.

Az Ítélőtábla tanácsvezető bírója, Makai Lajos szerint mivel feltételesen szabadlábra helyezhető a vádlott, ezért elutasítják a másodfokú eljárás felfüggesztésére vonatkozó védői indítványt, az ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági eljárás elindítását.

Szerinte, az első fokú bíróság alapvetően helyes tényállást állapított meg, mindössze kisebb pontosításokat, kiegészítéseket végeztek az események sorában, s néhány stilisztikai megfogalmazást mellőztek.

Makai szerint a cselekmény sarokpontjai bizonyíthatóak, tényszerűen bizonyítható, hogy sértett lakásánál találkoztak, a Kiss Ernő utcán hangosan vitatkoztak, később Péntek megerőszakolta és meggyilkolta a lányt, ezután cigarettát vett. Kijelenthető: a tettes vallomásával szemben nem ismerte korábban a lányt.

– Az embert más biológiai lényektől az különbözteti meg, hogy tud az ösztönein, szexuális vágyain uralkodni, működnek benne az erkölcsi fékek, ezek azonban nincsenek meg Péntek Lászlónál – mondta a bíró.

– A beismerő vallomásai között volt sértő és cinikus is, amelyek minden alapot nélkülöznek, és taktikázott is a vádlott, de ez a mutatvány nem jött be – hangsúlyozta Makai, aki szerint ezekkel csak hárítani akart a vádlott. Ezzel együtt hozzátette: a tényleges életfogytigtartó szabadságvesztést csak kivételes esetekben alkalmazhatja a bíróság, többszörös gyilkosok esetében például, ezért megfelelő mértéktartás kell a bíróságok részéről.

– Nem szabad, hogy közvélemény nyomása alapján döntsenek, ez pedig korábban közrejátszott a Törvényszék ítéletében – magyarázta.

Korábban írtuk:

A Pécsi Ítélőtábla ma kezdi tárgyalni másodfokon a Bándy Kata rendőrségi pszichológus megölésével vádolt Péntek László büntetőügyét.

A táblabíróság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ha nem lesz bizonyítási indítvány, amelynek a bíróság helyt adna, nem kizárt, hogy az ügyben már az első tárgyalási napon jogerős ítélet születik.

Az ügyészség a tizenegyszer büntetett Péntek Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolja a pécsi rendőrségi pszichológus halálával összefüggésben. A vád szerint a 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó nőt, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, és közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta.

A férfit a Pécsi Törvényszék áprilisban első fokon tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta, tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte mintegy 12,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

MEGOSZTÁS
Előző cikkSe suli, se munka
Következő cikkBaleset az M6-oson

20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Varsói!
  Nem történik “semmi” valóban Pécsett. Igaz, Kata óta meggyilkolták B. Danit, és nincs ítélet. Megverték, és pécsi pletyka szerint mást is tettek a város polgármesterének lányával. Megloptak számos idős embert, és kiraboltak még több másikat. Van ám aki meghalt, pl. a János utcában…
  Hogy is tudhatná mindezt, aki elmenekült innen, de könnyű neki ítélkezni. Gyere ide, és cselekedj. A szó veszélyes fegyver, pláne annak a “kezében”, aki bánni sem tud vele. Nem különb az egyetemi lövöldözőnél, illetve igen. Az legalább szerencsétlen, de nem gonosz.
  És képzeld. Bándy Kata annyira “aggódó” volt párja már várja a gyerekét egy ifjú pécsi egyetemre benyomott üdvöske “tanársegéd” lánykától, aki Kata nyomdokába sem léphet*******Óh, pedig mennyire eljátszotta a “drámát”, ám úgy tűnik, mindez csúnya színjáték volt. Nem a Magtár utcát kell lebontani, hanem az ilyen embereket kell elzavarni innen messzire. Talán, ha az elmúlt általad eseménytelennek vélt időszakban – az energiáit abba fektette volna, hogy Kata emlékét ne gyalázzák meg, ahelyett, hogy fiatal lánykákat gyűröget, talán nem itt lennénk. Nem is gondolom, hogy van neki otthon tükör, mert ha belenézne, szétrobbanna, az biztos. Talán, akik elmenekültek innen, segítenének az itt maradottaknak, és nem ítélkeznének, talán.
  Talán, ha lenne a becsület szónak értelme. Nem Varsóból,. Pécsről. Gyere haza, élj itt, és innen tégy valamit Pécsért.

 2. Én azért bízom abban, hogy a kaptárban lesz egy két igazi nehézfiú, aki kitágítja Péntek hátulját. Akár milyen alja is van a börtönökben azért még ott létezik a betyárbecsület,és az ilyet remélhetőleg hozzásegítik a vezekléshez, vagy a bűnbánat gyakorlásához.

 3. Ennyire nem történik semmi Pécsett, hogy még mindig egy tavalyi gyilkosságon rágódik a közvélemény? Jól mehet nektek ott Magyarban, ha ráértek a múlttal bíbelődni a jelen sürgető gondjai helyett.

 4. Prozac!
  Téged ki sem kellett volna engeni a zárt osztályról, nem hogy fél órára, egy percre sem. Veszélyes fegyver vagy, menj a péntek lacikáddal egybe. Majd a romani kris utolér, vele eggyütt. Romani cris. Szemet szemért, fogat fogért. Mindegy. Ezután Péntek lacikáddal, a családjával együtt csak nyitott szemmel aludj. Jövünk mi cigányok, és megmutatjuk, milyenek a törvényeink!

 5. Prozac, vagy bármi más drogos!
  Milyen jogon formálsz te véleményt, he? Menj már elvonóra, ez a minimum, amit tehetsz.
  Mocskolódsz öcsém, vagy húgom, mert a nemed mindegy is. Még a neves sem vállalod. Írd ki vazze. Írd ki, és akkor legyél arcbohóc! De megkereslek, és bevitetlek. Nyugi, Strassburg is elfogadja, hogy te kényszergyógykezelésre szorulsz. Cuccosként segíthetnél péntekednek az aranylövésben. Na, ebben állj mellé, esküszöm, még fizetek is érte! Két ****ral kevesebb. De ne firkálj hülyeséget. Menj a pokolba, azt fogd lacikád kezét szorosan! Mocskok.

 6. Kioltotta az életét, majd meggyalázta a hazugságaival, hogy kapcsolata volt Katával…..

 7. Nagyon elszomorító, hogy még esélyt adnak egy olyan embernek, akinek soha, semmi érdeme nem volt, sőt aki kioltotta brutális módon egy másik ember életét! 🙁

 8. Prozak! Vagy Prozac. Módosult tudatállapot bárhogy is írod.
  Te, a hozzád hasonlók, és pénteked a probléma.
  Nem akarsz kivándorolni pl. Szibériába? Nem sírna utánad senki.
  De bunkó vagy istenem!!!!!

 9. Pozak!
  Szendi Gábor: depresszióipar. A Prozac mellékhatásai: agyi funkciózavar, torzult elmeállapot.
  Neked sem kellene szabadon szaladgálnod.
  Szerintem is tiltsanak le innen, de leginkább a társadalomból. Te milyen torz-elme lehetsz? Vagy csak bezavart a sok betű…

 10. Biztos betéptél a sok cucctól. Mindenesetre, jelentelelek a moderátornak. Sértegesd azt, aki melletted van. Nem is tudtam, hogy a pszichiátria zárt osztályáról lehet netezni… Különben az llyen magáról beszél. Mondom, nomen est omen.

 11. Prozak, nomen est omen. Nem is kommentelek többet az ilyen hülyék miatt. Sőt. Te is egy gyilkos vagy?
  Valószínű…

 12. Pogika, kiengedtek a zártosztályról fél órára és máris telírod a pécsi netlapokat a paranoid emberfóbiáddal? Ne aggódj, hamarosan jönnek érted a dokibácsik a hátulgombolós kabátkával és a nyugikoktéllal, még mielőtt kárt tehetnél magadban…

 13. Te Molics! Nem te vagy a péntek nője? Mondd már, miből is pumpáltattad fel a melled az elmúlt hónapok alatt? Na mindegy, nem is ezért szólok hozzá, említésre sem méltó gyakorlatilag az a személy aki ezt a férget védi. Az üzletszerű kéjelgés pedig bűncselekmény. Nem nő az, aki egy másik nőt megerőszakoló férfi mellé áll. Mell ide, vagy oda, nem számít, a nőiesség belülről fakad. Cicamica, neked ezt felesleges taglalni. Tán olvasni sem tudsz… Érezni biztos nem, azt sem tudod, mi az.
  Kavarognak a gondolatok, érzések bennem. A ****.hu-ra is írtam volna, majd ha sikerül meg is teszem, az biztos.
  Tény. Kegyeletsértő a túzok “ügyvéd” magatartása, érvelése. Bocsánat, keselyű. Nem akarja Nyergest is a szárnyai alá venni egy kis hírnévért? Még bízna abban, hogy felmentik a hülye dumája, vagy a zsarolása miatt. Ez az ember szinte minden ügyét így-vagy úgy elbukta. Még a Tasnádi is lecserélte – igaz, sok évi börtön után jött rá, hogy rossz lóra tett -. Elnézést a lovaktól…. Hogy a francba lehet ma Európában egy kegyetlen gyilkosnak kegyelmet kérni azzal, hogy az “ügyvéd” megzsarol egy nemzetet, egy államot, egy bíróságot? Hm?! A zsarolás bűncselekmény. Menjen túzok börtönbe, rakják péntekkel egy cellába. Egymáshoz valók. Mindketten biológiai fegyverek.
  Péntek gyilkolt. Összetörte egy csodálatos fiatal lány életét. És megmérgezte a hozzátartozókét is. Olyan embereket tett tönkre, akik dolgoztak, tanultak, becsületes embereket neveltek a társadalomnak (lassan kisebbség, azért is van ez az ország, ahol). Péntek 26 éves fiatal, szegény ne üljön börtönben? Ah, de szörynű. Kata 25 volt, előtte egy normális, tisztességes élettel – és mögötte is -.
  Péntek nem vonult be, mert “nem tudta, hogy mennie kell”. A fenét nem. Azért szökött Pécsre, hogy elbújjon a hatóság elől. Egyébként is a törvény nem tudása nem mentesít, bla, bla, bla. Péntek együttműködött, ha nem így lett volna, még mindig keresnék a rendőrök Kata gyilkosát – mondja túzok. Ja. Együttműködött, mert annyira hülye, hogy mobilról Facebook-ozgatott Bóly felé, be is mérték. Meg DNS-eket hagyott szanaszét. Aztán össze-vissza hazudzozott (tuzával közös személyiségjegyeket hordoznak).
  Talán 40 év elég lesz ahhoz, hogy valami változzon itt ebben az országban. Bár, félek, ahogy elnézem a mostani “szaporulatot” csak rosszabb lesz… Lehet, hogy már csak Kata emléke marad tiszta, és ártatlan. Mert bármit tett is vele ez a rohadék, Kata tiszta lénye örök. Péntek meg biztos azért gyúr, öltözik, mert lánnyá vált a böriben. Lehet, hogy péntek-fajtája lesz 40 év múlva a többség, de túzok gyerekei is ebben a társadalomban élnek majd. Talán az ő lányát is lesi egy ilyen pondró egy éjszaka. Szegény gyerek! Én nem tudom, ki az anyja, de remélem, hanyatt homlok elmenekül ettől a másik pondrótól. Az drogos, ez meg politoxikomán – látszik a fején. Bár, lehet, hogy nincs is gyereke, mert vonzódik a bronzos, tetkós csávókhoz. Ja! Ez a fizetsége? Nyilván, ésszerű magyarázat nincs sok. Szerelem? Hm. Talán ő vette a cigó-arany adidas cipőt is neki? Egy cella, és naponta kapjanak hashajtót!!!!! És öleljék egymást közben.
  Nem is érdekel ez már. Az inkább, hogy ennek a tetűnek én fizetem naponta a közel 7000 Ft-os (vagy már több) fogvatartási díját.
  Erre csak annyit. Van egy édes, kedves magyar film. Valahol Európában. Szállóige: “Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!”. Hm, Valahol Európában egy gyilkos elvette egy csodás, okos fiatal lány életét. De előtte meggyalázta, utána kifosztotta. Ha egy emberrel teszi meg, az ugyanolyan, mintha millliókkal tenné. Nem különb a náci bűnösöknél, a tömeggyilkosoknál. Abberált, és antiszociális. Emberek, könyörgöm, fogadjuk meg Dr. Antal Gábor szavait: Péntek László eddig volt, és nincs tovább. Ne legyenek péntek lászlók!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Molicsnak! Neki a 40 év embertelen????? És az áldozatának a halál az nem volt az???? És még mindig nem értem a tettestárs, vagy tettestársak után miért nem nyomoznak, mert ezt egyedül nem tudta elkövetni az is biztos, tán az fizeti a sztárügyvédet?!

 15. Nem értem miért is kell emberségről beszélni egy ilyen aljas gyilkos esetében, aki védtelen nőre támadt. Miért kell eltartani egy ilyen szemetet a társadalom aktív részének. Miért kell egy ilyen embert visszaengedi valaha a társadalomba. Eltölt 40 évet a fegyházban, aztán kiengedik. Miért? Ő adott esélyt az áldozatának? közel a 70 évhez ha megéri lehet még belőle hasznos “ember”? NEM!!!

 16. Egyetlen főbenjáró bűncselekményért túl sok a negyven év. Strassbourg korrigálhat, az életfogytiglani embertelen.

 17. Érti azt valaki, hogy 3-szori bolti lopás miért súlyosabb cselekmény (3 csapás miatt tényleges életfogytiglan jár érte), mint egy ilyen brutális gyilkosság?

 18. Újabb esély a gyilkolászásra
  Törvényszéki bátorítás a gyilkolászóknak
  Miután kijön 50-60 évesen majd jól eltudja tartani magát, stb.
  Na, dolgozhatok ezért is.

Comments are closed.