Baranyában is van olyan település, ahol 1 munkanélküli van!

3678 pécsi keresett munkát 2017 harmadik negyedévének végén, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint a munkanélküliség relatív mutatója 3,6 százalék. Pécs ezzel nemcsak a baranyai, hanem az országos mutatóknál is jobban áll.

hirdetés
Uránia Mozi

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2017 harmadik negyedévét lezáró, októberi munkanélküliségi mutatóit. Pécsett eszerint 3678 ember volt állás nélkül, ami 3,6 százalékos mutatónak felel meg.

Az látszik, hogy Pécs javítja a megyei állástalansági adatokat, hiszen Baranya egészében 5,23 százalék volt az arányszám. A pécsi számok azonban az ország egészének statisztikáinál is jobbak egy kicsivel, a munkanélküliség országos aránya ugyanis 3,82 százalék volt a negyedév végén.

A pécsi Hauni nemrég több száz fős bővítést jelentett be

Azt sem árt felidézni, hogyan állt Pécs néhány évvel ezelőtt: 2009-ben ugyanez az érték 7,23 százalék volt, akkor 7354 pécsi keresett még munkát, míg Baranya egészében a munkaképes lakosság tizede nem talált állást – mára csaknem felére csökkent ez az érték úgy, hogy az érintett lakosságszám nem csökkent számottevően.

Pécs egyébként a 100 ezres lélekszámnál nagyobb városokat tekintve a középmezőnyben áll: legkisebb az állástalanok aránya az Audi-központ Győrben, mindössze 1,36 %, ezzel még Budapestet is megelőzik, ahol az érintett lakosság 1,63 százaléka nem talál munkát. Szegeden 2,84 százalékos, Nyíregyházán 3,6 százalékos ez az arány, míg a Mercedes által fémjelzett Kecskeméten alig jobb a pécsinél: 3,49 %.

A legrosszabb helyzetben a keleti nagyvárosok vannak: Debrecenben 4,95, míg Miskolcon 4,97 % ez a mutató. A megyeszékhelyek közül viszont mégsem ők, hanem Salgótarján van a legrosszabb helyzetben: itt a munkaképes korú lakosság 8,45 százaléka nem talál állást.

A BAT is bővített a közelmúltban Pécsett

Baranyában jelenleg Alsószentmártonban a legmagasabb az állástalanok aránya, 31,97 százalék. 2009-ben még rengeteg ilyen falut találhattunk volna Baranyában.

Érdekes adatok persze most is vannak: Versenden például 23,5 százalék az állástalanok aránya, míg a szomszédos Szajkon csupán 2,11 százalék – ez ott a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 568 munkaképes polgárból csak 12-en vannak állás nélkül. De érdemes megemlíteni például Sombereket, ahol a több mint 1000 munkaképes korú lakosra 22 állástalan jut, vagy Ófalut, ahol a 236 munkaképes polgár mellett egyetlenegy (!) munkanélkülit tart nyilván a statisztika. De ugyancsak 1-1 állástalan van Almáskeresztúron, Pécsbagotán, Udvaron is.

1 hozzászólás

  1. Versend és Szajk,aki ismeri tudja miért van az eltérés.Képzetlen,dolgozni nem akaró emberek mindig lesznek.Inkább drogoznak.Szederkénybe,Mohácsra busszal viszik munkába a dolgozókat.Aki akar az mehet,Pécsről is!

Comments are closed.