Beiktatták az új tiszteletbeli konzult

A német szövetségi elnök dr. Gerner Zsuzsannát nevezte ki Pécs új, tiszteletbeli konzuljává. Igazi kapocs lesz magyarok és németek között.

német konzul3

Dr. Matei I. Hoffmann, német nagykövet szerdán nyújtotta át a kinevezési okmányt Gerner Zsuzsannának, csütörtökön pedig Pécsen került sor az ünnepélyes hivatali beiktatásra. A tiszteletbeli konzul irodája a Pécsi Tudományegyetem központi épületében, a Vasvári Pál utca 4. szám alatt található.

Gerner Zsuzsanna elmondta, a Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kicskun megye által határolt terület tartozik hozzá, feladata német állampolgárok, a Pécsi Tudományegyetemen tanuló német diákok bizonyos hivatalos ügyeinek intézése. A magyar állampolgároknak is segítségére lesz, hiszen például fordításokkal, hitelesítésekkel is fel lehet keresni az irodát.

– Azt szeretném, ha kapocs lehetnék Németország, a német és a magyar állampolgárok között – mondta. – Hagyományosan jók a német-magyar kapcsolatok, de gazdasági szempontból van még lehetőség a fejlesztésre.

A német nagykövet, Matei I. Hoffmann lapunknak elmondta, általában egy nagykövetség látja el a politikai, a gazdasági és a kulturális feladatokat, ám nem mindent tud maga megoldani, ezért van szükség a konzulátusokra, kirendeltségekre. Itt helyben azonnal meg tudnak oldani bizonyos problémákat, valamint delegációk kalauzolásában is partner a konzul, akinek ezek mellett gazdasági, kulturális kapcsolatok szintjén van nagyon fontos szerepe – emelte ki.

német konzul2

A tiszteletbeli konzul a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Germanisztikai Intézetének helyettes igazgatója és a Német Nyelvészeti Tanszék vezetője, valamint a bölcsészkar dékánhelyettese.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.