Belvárosi KalandoZoo, először az állatkert 60. születésnapján!

Az állatkerti túrákról, szakvezetéses sétákról biztos nem Pécs belvárosa jutna először eszébe az állatvilág szerelmeseinek. Pedig bizony épített örökségünk is számos, az állatvilághoz kapcsolható csodát rejt. 

A belvárosi épületeken, homlokzatokon, szobrokon több állatábrázolás, természethez szorosan kapcsolódó részlet fedezhető fel, amelyeket hétköznapjaink során talán észre sem veszünk. Pedig ezek az alkotások izgalmas jelentéssel, szimbolikával bírnak; nem csak az állatvilághoz kapcsolódó mítoszokra, de a helyi kultúra sokszínűségére is rávilágítanak.

hirdetés

A Pécsi Állatkert idén augusztus 20-án és 21-én ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, az állatkerti oktatás pedig szinte egyidős magával az intézménnyel. Az 1970-es években lelkes szakemberek itt tették le a ma ismert zoo-pedagógia alapjait. A nevelés azóta is kiemelt küldetése az állatkertnek.

A zoo dolgozói hiszik, hogy amit megszeretünk, azt később védelmezni is fogjuk, ezért az aktív természetvédelem náluk a szemléletformálásnál, az élővilág élményszerű bemutatásánál kezdődik.

A pécsi belvárosi KalandoZoo jó lehetőséget nyújt arra, hogy még épített környezetünkben is felismerjük a természet üzeneteit, múltbéli szimbólumait, ezáltal közelebb kerüljünk az élővilág varázslatos sokszínűségéhez.

A belvárosi KalandoZoo túrán Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető kalauzolja végig az érdeklődőket a történelmi belváros utcáin.

A kalandozók először augusztus 22-én, szombaton 16 órakor találkozhatnak a pécsi utcák rejtőzködő állatcsodáival. Az első, legfeljebb 30 fő számára meghirdetett alkalom a pécsi állatkert születésnapi programsorozatához kapcsolódik, a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A program a Széchenyi téri Zsolnay-kúttól indul.

A belvárosi KalandoZoo további alkalmaira előzetesen meghirdetett időpontokban kerül majd sor, ezek már részvételi díj mellett vehetők majd igénybe.

Az augusztus 22-i alkalomra jelentkezni EZEN az oldalon lehet.

Oroszlánfej a János utca egyik épületének homlokzatán
hirdetés

Hirdetés